29 maj 2009

ODAS "44138"


150 SJÖMIL SYDSYDOST NEWFOUNDLAND
2009-05-29, kl 17:00 svensk tid


Vi börjar så sakteliga närma oss civilisationen igen och i morgon bitti kommer vi upp till Cabot Strait som är sundet mellan de båda kanadensiska utposterna Newfoundland och Nova Scotia. Vi har strålande solsken och en klar, frisk förmiddag har det varit. Dock dras vi fortfarande med en envis dyning som vaggar oss fram och åter.

Runt om på världshaven finns bojar strategiskt utplacerade för att samla in metreologiska och oceanografiska data som sedan används för att göra väderprognoser etc. Just en sådan boj passerade vi under min vakt på förmiddagen. Bojarna kallas för ODAS (Oceanographic Data Acquisition System) och just den här bojen hade nummer 44138. Det är ganska stora pjäser som skickar ut information om vind, temperatur, lufttryck, våghöjder och perioder. Jag har aldrig tidigare sett en sådan på nära håll så jag passade på att ta en bild.

Nu ska jag göra lite nytta och sammanställa min lastplanering till lastplaner som jag sen skickar ut till respektive hamn. Sen återstår bara själva ombordtagandet av lasten.

1 kommentar: