22 juli 2010

Sjöräddning i Stockholms skärgård

Dagens första larm
Foto: Pontus Jönsson
Igår var det alltså dags att ansluta herrarna Ekberg och Brzezinski i Stockholm för vidare färd till RESCUE VÄRMDÖ som låg förtöjd ute på Djurö. Väl där träffade Bengt som utgjorde den sista fjärdedelen av dagens besättning.

Efter en säkerhetsgenomgång och praktiska instruktioner i hur båten var upplagd och fungerade rapporterade Krister till RS Möja att båten var bemannad och vi fick besked att dra oss norrut mot Ljusterö och Ingmarsö för patrullering. Redan efter en kort stund avbröts våra samtal i båten av Sweden Rescue som kallade upp oss för ett larm. Båtbrand i närheten av Hanskroka på Ingarö. Så vi gjorde en helomvändning och satte högsta fart mot en given position som vi fick över radion. När vi anlände hade Räddningstjänsten redan kommit till platsen och påbörjat släckningsarbetet. Branden hade spridit sig och omfattade 3 båtar varvid en var på drift så den bogserade vi in till bryggan igen där den sedermera sjönk till följd av branden.

Efter denna något dramatiska inledning fortsatte vi vår patrullering norrut igen och innan dagen var slut hade vi även passerat Trädgårdarna där moster med familj befann sig för dagen. Vi hejade på dem och avslutade sedan dagen med tankning i Stavsnäs innan vi återvände till Djurö.

Avslutningsvis blev det middag hemma hos Lisa innan jag tog bilen hem till Köping igen. Tack Krister för möjligheten att få följa med under dagen och tack Lisa för en god middag!

RESCUE VÄRMDÖ
Foto: Pontus Jönsson

1 kommentar: