14 augusti 2010

På väg mot Ferrol

Lämnar Quebec City akter om oss
Foto: Pontus Jönsson
SYD NEWFOUNDLAND, CANADA
2010-08-14, kl 16:00 svensk tid


Lotsningen från Trois Rivieres till Escoumins pilot station är ganska lång (190 sjömil) och därmed kan inte en ensam lots ta fartyget hela vägen eftersom det i normal fart tar cirka 13 timmar att ta sig den sträckan. Tidvattnet kan naturligtvis antingen skynda på eller dra ut på restiden. Hursomhelst så byter man lots när man passerar Quebec City. Vi hade tur med strömmen och kunde som mest komma upp i 23,1 knop vilket kan jämföras med normal fart på cirka 16 knop. Det var nästan så jag trodde fartyget skulle lyfta emellanåt.

Vi har under gårdagen tagit oss genom separationen förbi Matane och vidare ner mot Cabot Strait. Nu löper vi längs Newfoundlands sydkust och når under eftermiddagen de franska öarna St Pierre och Miguelon. Vi går sen ut på en loxodrom direkt mot Cabo de Finisterre från Cape Race och för närvarande håller vi god fart så det återstår att se när vi kommer fram till Ferrol. Det torde bli fredag eller lördag nästa vecka i alla fall. Vädret ser bra ut och de prognoserna hoppas vi stämmer.

Det är lördag lunch här och vi har just inmundigat det sedvanliga smörgåsbordet och jag tänkte ta en tupplur innan middagen. Vi har redan hunnit brassa två timmar och eftersom nätterna blir kortare när man är på ostgående så är det skönt med en eftermiddagslur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar