16 september 2010

Ship Console installerad

M/S Pride of Rotterdam lämnar kaj i Hoek van Holland (Rotterdam)
Foto: Pontus Jönsson
I måndags ringde det på dörren och utanför stod en hurtig "trapp-hallick" (Brevbärare) med ett paket i handen. Direktleverans till herr Jönsson deklarerade han när jag förvånat tog emot försändelsen. Paketet innehöll min nya fartygssimulator-kontroll som jag beställt.

Det har varit ganska fullt upp så jag har inte hunnit hårdtesta den ännu men den verkar lovande även om vissa brister har kunnat uppmärksammas. Speciellt då i kommunikationen med simulatorprogramvaran ShipSim Extremes.

Enheten i sig känns gedigen och kontrollerna distinkta med lättidentifierade nollägen på maskintelegraf och roder-tiller. Det visade sig dock svårt att få kalibreringen i windows att uppfatta dessa nollägen så viss diskrepans råder. Ingenting märkvärdigt egentligen och det innebär inget direkt problem i själva handhavandet av de allehanda fartyg som florerar i ShimSim.

Däremot lämnas en hel del övrigt att önska vad gäller hanteringen av bog- och akterthrustrar. Här kan man nämligen inte justera bogens effekt steglöst utan det är helt enkelt av eller på som gäller. Detta är i första hand inte konsolens fel utan bristen på inställningsmöjligheter i programmet. Vill man ställa bogpropellern i läge 50% åt babord får man glatt använda musen precis som tidigare.

ShipSim Extremes har 3 lägen man kan "vistas" i. Det ena är att se fartyget utifrån, det andra är att man står på rorgängarens plats i centerlinjen och det tredje möjliggör att man kan vandra runt på bryggan och ställa sig i en position där man ser bäst för stunden. Det tredje alternativet är naturligtvis högst användbart när man skall gå till eller ifrån kaj eftersom man då kan kan placera sig själv på bryggvingen. Det tråkiga är att i detta tredje läge tar inte programmet emot någon input från konsolen utan man måste som tidigare använda musen istället och detta inkräktar på "reality-känslan!".

Simulatorprogrammet i sig är fortfarande mer ett spel än det är en regelrätt simulator. Man har simulerat påverkan av vind och ganska väl men fenomen som interaction, bankeffekt och strömpåverkan saknas helt. Fartygens uppträdanden har utvecklats till det bättre och man har nu en större och mer verklig "tröghet" i fartygsmanövreringen och den sk skovelhjuls-effekten som uppstår framför allt vid backmanöver har man fått med hyggligt bra. Grafiken har också fått sig en rejäl uppgradering från föregående version men det kommer till priset av att en kraftfull dator krävs för att få programmet att flyta smärtfritt.

På det hela taget har den dock förhöjt spelupplevelsen och hela installationen: ShipSim Extremes + Ship Console får betyget 4 skepparpipor av 5 möjliga.

4 kommentarer:

 1. hej pontus vi ligger lite syd om flemish cap
  och funderar över igors bana det blir nog scotians kustfart så vi inte kommer för nära varandra hon lär visst bli en två när vi möts
  annars går det som vanligt,haddock

  SvaraRadera
 2. Hehe snacka om att ta med sig jobbet hem.
  Tyckte jag var extrem, men nja?
  Nåja ser rätt häftigt ut, vore kul att testa.

  Hälsn Thomas

  SvaraRadera
 3. hej igen pontus den verkar ju rätt häftig men
  för att få in den rätta vatten känslan bör
  du nog styra inne från badrummet eller?då kan du ju både simulera regn och häftigt oväder!
  haddock

  SvaraRadera
 4. Daniel Landström19 september 2010 08:49

  Tjaba tjena

  Jag kommer ihåg i 9an när du ritade finlandsfärjor och pluggade fartygsdata,
  kul att se att intresset håller i sig...

  SvaraRadera