21 november 2010

B&N-vibbar på Nordatlanten

TOFTON (ex TOFTÖN) i Kemis uthamn Ajos 2008.
Foto: Pontus Jönsson
NORDATLANTEN
2010-11-21, kl 17:00 svensk tid


Idag när jag kom upp på bryggan klockan åtta för att lösa av styrman Lyberg så uppenbarade sig ett AIS-mål 25 nautiska mil om babord. Nyfikna som vi var kontrollerade vi genast fartygets identitet och fann att det var M/S TOFTON. Hon är ett gammalt B&N-fartyg som under den svenskflaggade tiden hette TOFTÖN och vår befälhavare ombord, sjökapten Elofson, var under många år skeppare ombord i henne. Sedan något år tillbaka har hon inte längre något med Transatlantic att göra så det var kul att se att hon fortfarande, 31 år gammal, stångar sig fram på Atlanten.

Veckoslutet ombord har varit behagligt. Även om det bjuds på hårda vindar och sjögång nästan varje dag så bryter solen fram emellanåt, vinden stillar sig stundtals och Atlanten visar sig då och då från sin bästa sida. Eftersom jag nyligen fyllt år och dessutom hade namnsdag igår så bjöd jag mina skeppskamrater på lite conjagare till kaffet efter middagen.

Vi går söder om lågtrycket som är närmast men ännu ett tornar upp sig i väster och det kommer vi behöva gå norr om för att klara oss undan. Så det blir lite slalomkörning mellan lågtrycks-snurrorna för att undkomma de värsta förhållandena. I morgon drar en ny vecka i Transatlantics tjänst igång och det återstår att se vad den har i beredskap för oss.

1 kommentar:

  1. om båten är 31 så måste den ju vara av den fina årgången 79. så det var väl inte så märkligt att den fortfarande tuffar på

    SvaraRadera