11 november 2010

I ur och skur kan man se fiskebåtarna dra fram sina nät
Foto: Pontus Jönsson
ZEEBRUGGE - RORO 142, BELGIEN
2010-11-11, kl 18:15 svensk tid


När vi avgick Schlutup med dryga 4 000 ton papper ombord hade vi egentligen ingen brådska. En snabb titt på väderprognoserna fick oss att haja till dock. En riktig körare väntades i Nordsjön utanför Wandelaar under torsdagens senare del. Detta gjorde att beslutet att köra fullt mot Belgien togs. Det visade sig vara vist. Även om vi under dagen idag fick smaka på vindar över 30 m/s så hann sjön inte växa sig så stark att vi fick några problem med den.

Vid Wandelaar ligger en lotsbåt modell större som moderfartyg och lotsarna körs ut till respektive fartyg med små öppna båtar. Detta gör verksamheten väderkänslig och när sjön blir dem övermäktig sätts lotsen ombord i fartygen via helikopter. Åtminstone för de fartyg som är godkända och är tillräckligt stora för att säkert sätta ombord en lots från luften. Vår lots kom ombord via sedvanlig lotsbåten men var också den sista lotsen för dagen att ta sig ombord på detta sätt. Efter vår passage stängdes lotsplatsen vid Wandelaar i väntan på bättre väder.

Det blåste och regnade rejält när vi skulle gå till kaj och vi fick ta hjälp av två bogserbåtar för att ta oss in i Wielingendok i Zeebrugge. Det låg andra fartyg där sedan innan så det var inte speciellt gott om plats. Nu ligger vi i alla fall här sedan några timmar tillbaka men eftersom det är helgdag i Belgien händer inget på lastningsfronten förrän kl 08:00 i morgon bitti. Vädret under helgen är sedan avgörande för när vi kan tänkas komma iväg mot USA. Regnar det för mycket kanske vi ligger kvar till på måndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar