25 januari 2011

I händerna på vädergudarna


ZEEBRUGGE - RORO 142, BELGIEN
2011-01-25, kl 16:20 svensk tid


Som så många gånger förr i papperstraden är vi nu i händerna på vädergudarna och deras vilja att hålla upp regnandet i Zeebrugge. Vi har haft några rejäla skurar under dagen men för stunden har vi ingen nederbörd. Avgången blir dock i morgon så det kommer att bli ännu en kväll i belgisk hamn.

Vi har bytt lite folk här i Zeebrugge och bland annat har det kommit ombord en ny kock. Maten är viktig för trivseln ombord och därför är det alltid spännande när det är en ny bas i byssan. Eric, som den här kocken heter, har jag seglat med både på Finnpine och Alida Gorthon så jag vet vad han går för. Det bjöds till exempel på utsökt pastasås till lunch.

Vi har just avslutat bunkring också, vilket på ren svenska betyder tankning av fartyget. Detta sker på så sätt att ett tankfartyg modell mindre, även kallat bunkerbåt, kommer upp längs fartygssidan. De kopplar sedan sina slangar till vårat tanklock, även kallad bunkerport, där vi har diverse olika kopplingar beroende på om det är tjockolja eller dieselolja vi bunkrar. Så nu har vi tillräckligt med soppa att ta oss över Atlanten utan problem. I det här fallet skedde detta när vi ligger till kaj i en hamn men det kan lika gärna ske genom en snabb rendez-vous med en bunkerbåt ute till havs längs någon kust. Som till exempel på bilden snett ovan där vi ankrat på Skagen redd och får oljan levererad av NORDEN.

1 kommentar:

  1. Räcker det inte med salt sill, salt fläsk och skeppsskorpor att utspisa besättningen med under överfarten till "Den nya världen"?
    Självklart med en daglig ranson av öl och romgrogg att släcka törsten och hålla manskapet på ett gott humör.

    Mvh Thomas

    SvaraRadera