29 januari 2011

Lördagsrutin

Brandlarmspanelen på bryggan
Foto: Pontus Jönsson
ATLANTEN
2011-01-29, kl 13:00 svensk tid


Det har gått och blivit ännu en lördag och i och med detta följer vissa förpliktelser. Som till exempel test av brandlarm och general-alarm (fartygets övergivande etc.) klockan 11:30. Detta innfaller alltså på min vakt och brukar vanligtvis inledas med att jag gör ett utrop i PA-systemet som låter nått i stil med: "Attention TransFighter, test of Fire alarm and general alarm will commence shortly". Därefter löser Chiefen ut en eller flera branddetektorer i fartyget så att vi ser att larmet går. När han är färdig drar jag igång general-alarmet och detta hörs även i tyfonen vilket kan skrämma en och annan oförberedd själ ute på däck.

Just detta med test av brandlarm kan rekommenderas även på landbacken. När jag var hemma senast testade jag min brandvarnare i lägenheten och den visade sig vara helt död. Nya batterier hjälpte inte heller så jag införskaffade en ny. Så inför test av brandvarnare som lördagsrutin hemma hos er!

Vädret här ute på Atlanten är för närvarande bästa tänkbara. 12 plusgrader, en svag dyning och en sol som understundom tittar fram i sprickorna i molntäcket. Eftermiddagen kommer innebära färdigställande av lastlista som ska skickas till stuveriet i Philadelphia och hem till grabbarna på Operations-avdelningen i Helsingborg. Därefter tar jag helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar