19 februari 2011

Helikopterövning i snålblåsten

Den "nödställde" evakueras via lastluckorna
Foto: Pontus Jönsson

GULF OF MAINE
2011-02-19, kl 17:30 svensk tid (12:00 lokal tid)Vad annat att roa sig med en lördag till sjöss än en helikopterövning. Det hela startade med ett general-alarm kl 13:00 där det vid mönstring visar sig att däckselev Ayedi saknas. Senast någon såg honom var han framme på backen och genast sätter en patrull fart dit för att undersöka. Mycket riktigt har han halkat och slagit sig illa. Samaritgruppen med sjukvårdsstyrman i spetsen gör bedömningen att vederbörande måste skickas iland för fortsatt vård.

Detta engagerar helikoptergruppen som raskt klär sig i rökdyk-mundering och ställer sig stand-by nära den plats där det är tänkt att helikoptern skall landa. I vårt fall har vi stora plana ytor i form av 1:ans och 2:ans lastluckor där framme, vilket lämpar sig synnerligen väl för helikopteroperationer. Eleven bäddas tryggt in i vår bår och är därmed också han förberedd för helikopterns ankomst.

Nu var ju allt detta en övning som sagt och eleven mådde bra redan från början men det skadar aldrig att bygga upp såna här scenarion emellanåt för att upprätthålla god beredskap för den dag det eventuellt skulle inträffa på riktigt.

Corner Brook överraskade stort och la på en rejäl rem på slutet av lastningen vilket gjorde att vi kunde komma iväg redan strax för 18 i torsdags. Vi är nu på väg mot Portland dit vi anländer i morgon. Där ska vi bara lossa en skvätt och kan därför fortsätta vår kustresa redan samma kväll. Newport News nere i Virgina är ändhållplatsen och sätter punkt för resa 02/2011. Vad som står på tapeten efter det är inte klart i nuläget men avmönstring är inte att räkna med förrän närmare mitten på mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar