11 februari 2011

I morgon ankomst Newfoundland

UTANFÖR CHEDABUCTO BAY, NOVA SCOTIA, CANADA
2011-02-11, kl 16:30 svensk tid (12:00 lokal tid)


Ballastvattnet är nu bytt och tankarna innehåller friskt havsvatten, utan främmande organismer, vilket gör kanadensiska myndigheterna (och den marina miljön) glada. När väl bytet är utfört går det åt en hel del tid till själva rapporteringen och egenkontrollen av resultatet.

Det har blivit betydligt kallare ju längre nordvart vi kommit (märkligt inte sant) och igår hade vi snöfall både på längden och tvären när vi styrde upp mot Nova Scotia. Idag har dock solens närvaro bidragit till intrycket av en härlig vinterdag.

Något som drar ner dagens omdöme är det faktum att toalettsystemet ombord är ur funktion. I alla fall vakuum-varianten. Vi har två hederliga vattentoaletter i lastkontrollrummet och maskinkontrollrummet så jag antar att det kommer att bli kö där!

I morgon bitti tar vi lots i Humber Arm för sista biten till pappersbruket i Corner Brook. Här blir vi förmodligen liggande till mitten på nästa vecka eftersom det är en hel del last som ska tas ombord i damen.

På återhörande från Corner Brook alltså!

2 kommentarer:

 1. Vad händer med det gamla ballastvattnet då, renas det innan det pumpas ut?
  Man har ju hittat en hel del i bla Östersjön som inte riktigt hör hemma där och troligtvis följt med som fripassagerare från tex asien.

  Mvh Thomas

  SvaraRadera
 2. Hej Thomas!

  Nej hade vi haft rening av ballastvattnet hade vi inte behövt byta alls innan Canada. Därför har man fört in de här kraven där det står att vattnet måste bytas där det är minst 1000 meter djupt. Dels för att där bedöms inte det "gamla vattnet" göra någon skada dels blir det nya vattnet så friskt som möjligt.

  //Pontus

  SvaraRadera