21 februari 2011

Skärpt utkik efter Rätvalar

Tankbåt assisterad av två bogserbåtar för att ta sig till kaj i Portland
Foto: Pontus Jönsson

PASSERAR NANTUCKET SHOALS, USA
2011-02-21, kl 18:00 svensk tid (12:00 lokal tid)På resa mellan Portland och Newport News smyger man ner längs New Hampshire's och Massachusets' kust mot Cape Cod innan man rundar Nantucket Shoals och styr ner mot Chesapeake Bay. Utanför Cape Cod finns ett område som kräver lite extra uppmärksamhet. Man måste rapportera till US Coast Guard när man kommer in i området och under passagen måste man hålla en fart av 10 knop eller lägre. Anledningen till dessa extraordinära åtgärder är Rätvalen. Ett släkte valar som består av fyra olika arter, där Nordkaparen är den art som trivs just utanför Cape Cod. Detta är en starkt utrotningshotad art och det är för att värna om dess existens som vi saktar ner och håller extra utkik efter valar i området. För mer information om Rätvalar (Right Whales) se denna artikel på Wikipedia.

Lossningen i Portland gick med ljusets hastighet och vi är sedan igår eftermiddag på resa ner mot Newport News. Lots tar man vid inloppet till Chesapeake Bay som flankeras av fyrarna vid Cape Henry och Cape Charles. Vi måste ta lots tidigt på onsdag morgon eftersom all trafik är avlyst senare på morgonen när hangarfartyget USS George W Bush ska ta sig in till marinbasen i Norfolk.

Idag på vakten siktades ett annat svenskt fartyg, ATLANTIC COMPANION, och det var med glädje jag blev uppkallad av en gammal elev, Gunnar, som nu fått sitt första styrmansvikariat ombord. Det kändes också extra skönt att det var han som var väjningsskyldig och fick gira för att bereda väg för sin gamla handledare!

Newport News för lossning med start onsdag morgon som sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar