05 mars 2011

"Dead slow ahead" mot Corner Brook


Styrman Lyberg testar SART:en
Foto: Pontus Jönsson

STRAX SÖDER OM BAIE COMEAU, CANADA
2011-03-05, kl 18:00 svensk tid (12:00 lokal tid)Trois Rivieres lämnade vi bakom oss i går eftermiddag och efter 12 timmar med lots ombord lämnades vi ensamma vid Escoumins. Vi har inte bråttom till Corner Brook eftersom ALIDA GORTHON ska in och lasta före oss och hon blev lite försenad. Detta gör att vi går sakta men säkert, på en maskin, bort mot Corner Brook. Förhoppningen är att kunna lösa av Alida vid kajen natten mot tisdag.

Efter 10-kaffet kom styrman Jocke upp och berättade att det var dags för månatlig kontroll av livbåtens SART (Search And Rescue Transponder). Det är en liten manick som vi har i livbåten, samt en på bryggan som vi kan ta med oss om vi överger fartyget via flottarna, som sänder ut en signal på 9GHz-bandet. Signalen kan då plockas upp på 3 cm-radarn hos fartyg i närheten som på så sätt lättare kan hitta oss när vi, förmodligen trötta och frusna, har lämnat fartyget i nöd. Den testas genom att man skickar ut en testsignal och jag kunde bekräfta för Jocke att radarn plockade upp "nödropet" precis som det var tänkt.

Nu börjar avmönstringsplanerna gå in i slutfasen och flygtiderna är så gott som bestämda. Vi flyger från Corner Brook (Deer Lake) på lördag eftermiddag och kan sen, efter byte i Halifax och London, landa på Arlanda framåt söndag eftermiddag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar