01 mars 2011

En resa i St Lawrence-floden


Lotsbåt på väg ut vid Escoumins, september 2008
Foto: Pontus Jönsson

DETROIT D'HONGUEDO
2011-03-01, kl 18:00 svensk tid (12:00 lokal tid)Vi har följt isrutten upp från Cabot Strait men först nu i sundet mellan Anticosti och Gaspe Penninsula har vi stött på lite pannkaksis. Isläget ser inte ut att bli allt för svårt men stundtals finns det säkert passager som kräver lite extra av de 17 000 hästkrafter som Fighter är utrustad med.

Pointe au Pic
För att ta sig ända upp till Trois Rivieres räknar vi med cirka 16 timmar med lots ombord från Escoumins pilot station. Vid denna lotsplats brukar vi också plocka upp lotsen för Pointe au Pic och Gros Cacouna de gånger vi går dit. Fast i de fallen är det bara max 4 timmar med lots innan vi är framme.

Quebec City
I Pointe au Pic ligger för tillfället systern TRANSWOOD som vi räknar med att passera i morgon efter 10-kaffet. Sen fortsätter vi resan uppströms St Lawrence-floden och jag hoppas att vädret är gott eftersom utsikten från TransFighters brygga kan vara enastående. Det är mäktig natur i de här områdena. När vi passerar Quebec City byter vi lotsar och det blir nya herrar/damer som hjälper oss resterande bit till Trois Rivieres.

Trois Rivieres
Vi räknar med att ta lots vid 07-tiden och om isen och strömmen tillåter så kanske vi är förtöjda vid midnatt. Som jag skrev i inlägget från Corner Brook för ett par veckor sedan så tenderar förtöjningarna att dra ut på tiden vintertid eftersom en hel del is vill vara med och trängas mellan kaj och fartyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar