19 mars 2011

Kamerafunderingar

Det verkar bli allt vanligare att på- och avmönstring sker medelst plåtkråka över Atlanten eller inom Europa. Det här gör att jag får tänka om lite vad gäller mina fotograferingsverktyg. Det har knappast undgått någon att jag gillar att fotografera och naturligtvis skulle jag vilja ha med mig min systemkamera ombord också. De senaste törnarna har jag haft min lilla kompaktkamera i stället eftersom jag inte kan få med mig både datorväska och kameraväska som handbagage.

Så nu har jag börjat fundera i lite andra banor genom att kanske ersätta min kompaktkamera med en "på-gränsen-till-systemkamera" alltså en kompaktkamera som är lite större och inte fullt så smidig, men som ändå ryms tillsammans med datorn i datorväskan. Framför allt har dessa kameror ofta bättre optik och lite större zoom-möjligheter. På de vida oceanerna hamnar man ofta en bra bit från tänkbara foto-objekt och jag har flera gånger under gågna månaderna saknat mitt teleobjektiv.

Nikon P7000
Jag tittar för närvarande på två alternativ, båda är tillverkade av NIKON naturligtvis. Nikon P7000 som ger mycket goda manuella inställnings-möjligheter och 7.1 x optisk zoom och motsvarar en brännvidd på 28-200. Den har funnits några månader och fått mycket goda omdömen av fotografer på nätet. Den andra skapelsen är lite större till formatet, Nikon P500, och har hela 36 x optisk zoom, motsvarande 22-810. Den är dock ganska purfärsk och jag har inte hittat så mycket om den ännu. Att kunna arbeta ändå från riktig vidvinkel till superzoom vore naturligtvis idealiskt men frågan är hur bra bilderna blir i dessa respektive ändlägen (samt förstås däremellan också).

Nikon P500
Det tål att tänkas på, båda kamerorna har sina för- och nackdelar, det är bara att bestämma sig för vad som är viktigast. Om det är någon av er som har erfarenhet av någon av dessa kameror så hojta gärna till!

4 kommentarer:

 1. Det där med 1 handbagage tror jag du kan kolla upp. När jag flyger inrikes får man ta med 1 handbagage + dator + handväska, jag tycker alla har svårt att räkna till 1 men så läste jag att det var OK.
  (Birgitta heter jag o är vän med Krister om du undrar, tycker det är kul att följa med i er värld)

  SvaraRadera
 2. Alt 2: Ryggsäck. Jag har en Targus, den har mjukt datorfack, i veckan hade jag den som handbagage med dator o sladdar, projektor o sladdar, birkenstocktofflor, div hygienartiklar (små förpackningar) samt ombyte för 2 dagar, mössa, vantar, långkallingar, halsduk o plånbok osv. Det var kallt i Lappland.
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Hej Birgitta!

  Jag tackar för tipsen :) Den datorväska jag har idag är just en ryggsäck, fast kanske inte lika stor som din verkar det som.

  Vi får se om jag bestämmer mig för smidigare kamera eller mer att släpa på, än känns påmönstringen avlägsen ;)

  /Pontus

  SvaraRadera
 4. Jag har en kompakt-camera, ett sököga är nödvändigt, min har bara skärm på baksidan hopplöst när det är sol ute, man ser ingenting.
  Hälsningar Torolf

  SvaraRadera