18 juni 2011

Lördag utanför Nova Scotia

Vi lämnar pappersbruket i Corner Brook akter om oss
Foto: Pontus Jönsson

UTANFÖR CAPE CANSO, CANADA
2011-06-18, kl 17:00 svensk tid (12:00 lokal tid)Jodå, så är vi äntligen på väg mot ny hamn igen, ny men inte okänd kan väl tilläggas eftersom det rör sig om Portland. Vi lämnade Corner Brook akter om oss vid 14-tiden lokal tid igår och hade en fantastiskt fin kväll utanför Cape Anguille. Både kocken och mässtjejen fyllde år igår så det blev en smarrig tårta efter middagen och självklart lite karaoke.

När jag kom upp på vakt i morse var det åter dimma men på radarn och AIS:en kunde jag tydligt se vår syster, TransWood, som vi då mötte. Hon på resa upp mot St Lawrence-floden och vi på resa ner mot Gulf of Maine.

Portland når vi tidigt på måndag morgon och lossningen kan dra igång så fort vi klarerats in av Immigrations. Det är ju en sedvanlig procedur där vi alla kommer in med mössan i hand och visar upp oss för dessa tjänstemän som i sina händer har makten att avgöra om vi får komma iland eller inte. Med giltigt visum, pass och alla andra handlingar i ordning brukar det dock aldrig vara några problem att få landgångspasset påskrivet.

Jag har i högerkanten, under kartan, lagt till ett avsnitt som heter "FRAMTIDEN". Det är helt sonika en positionslista likt den som kan återfinnas på Transatlantics hemsida. Förkortningarna ETA och ETD skall, för den oinvigde, utläsas Estimated Time of Arrival och Estimated Time of Departure. På ren svenska alltså: Beräknad ankomst och Beräknad avgång (i den ordningen).

Det är nära mellan magasin och fartyg i Corner Brook.
Här ses last placeras på vår sidolastare.
Foto: Pontus Jönsson

2 kommentarer:

  1. Hej från en V-åsare!!!

    Min första hamn i USA var Boston på stenåldern och jag minns hur vi alla samlades uppe i salongen för att fotograferas, vi satt med en sådan där "sifferräknare" som man kan se mördare har på gamla jailbilder. Det hade påpekats av vårt befäl att vi inte hade några som helst kopplingar till kommunismen, inte ens våra föräldrar... Ja så gick det till på den gamla "goda" tiden.

    Mässkalle

    SvaraRadera
  2. Haha ja vi får väl i alla fall skatta oss lyckliga att man avskaffat "pitt-mönstringen". De har många roliga idéer våra amerikanska vänner ;)

    SvaraRadera