04 juni 2011

Svenskinvasion i Norfolk

En av ACL's G3:or, Atlantic Concert

NORFOLK INTERNATIONAL TERMINALS, VIRGINIA USA
2011-06-04, kl 17:30 svensk tid (11:30 lokal tid)Igår tornade det upp sig en välbekant silhuett bortom flottbasen och det svenskflaggade fartyget, ATLANTIC CONCERT, närmade sig. De förtöjde sedermera vid containerkajen akter om oss men stannade bara över dagen. Så för en stund var 2 av 3 fartyg i hamnen svenska, en smärre invasion alltså.

Jag har många gånger tidigare pratat om det TWIC-kort som krävs för att få röra sig fritt på hamnområden i USA. Det utfärdas först efter att man fått klartecken från Homeland Security, FBI och för oss internationella herrar görs säkert slagningar hos Interpol också innan man får sitt kort. Här i Port of Virginia räcker det dock inte med det nationella TWIC-kortet utan det måste till ett extra som utfärdas av den lokala hamnpolismyndigheten. Har man inte ett sånt måste man likväl ha eskort om man ska ta sig till magasin för att kontrollera skador eller liknande jobbrelaterade manövrar.

Så i syfte att försöka få ett sånt här extra TWIC begav vi oss upp till hamnpolisen igår eftermiddag. Till en början verkade allt gå som planerat men när sen det slutgiltiga godkännandet skulle avkrävas de högre uppsatta polismännen så fick vi till svar att såna kort inte utfärdas till besättningsmän. För ska man ändå iland åker man ju i taxi eller med agenten och då behövs inget TWIC. Han ändrade sig dock efter mycket om och men när vi förklarat behovet av inspektioner i magasinet. Klockan var 16 en fredag och det bidrog nog en hel del, hade det varit måndagmorgon hade vi nog fått kalla handen direkt!

Så nu har jag tillstånd att röra mig fritt i hamnområdet vilket känns ganska befriande faktiskt. Vi har ju ändå fem dagar till kaj den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar