15 augusti 2011

Interna transporter i belgisk hamn

Det 199 meter långa bilfartyget FALSTAFF på väg in mot Zeebrugge
Foto: Pontus Jönsson

ZEEBRUGGE - RORO 142, BELGIEN
2011-08-15, kl 18:00 svensk tid (18:00 lokal tid)Planenligt tog vi lots vid Wandelaar i söndags förmiddag för att ta oss in till Zeebrugge. Vårt ordinarie rampläge skulle vara upptaget av ett fartyg med högre prioritet än oss så till att börja med förtöjde vi ett stycke längre bort på samma kaj. Jag fick förtroendet att vända runt skutan och backa in henne på position och det gick bra.

Så under söndagseftermiddagen och även måndagsförmiddagen låg vi vid den kajen och lastade innan vi idag på eftermiddagen förhalade några fartygslängder akterut för att inta position vid flytrampen vid RORO 142 här i Zeebrugge.

Igår kom också en annan svensk till Zeebrugge, nämligen Wallenius FALSTAFF, och det förevigade jag såklart. Se bilden ovan.

I morgon beräknas vi vara färdiglastade och drar då oss ut mot Atlanten med full last mot Philadelphia. Stuveriet är raska här så vi hoppas på avgång i vettig tid i morgon kväll. Som det ser ut nu kommer vi få en mycket fin överfart men vädret kan ändras snabbt och meteorlogernas prognoser har ju varit fel förr!

2 kommentarer:

 1. Hej Pontus hoppas ni får en bra överfart till staterna.
  Satt och pratade med några vänner i helgen om hur man skulle komma undan med att tjuvåka med ett lastfartyg till tex nord eller sydamerika.
  Ingen av oss har väl några planer på att försöka men är det vanligt med fripassagerare idag?

  Hälsningar // Thomas.

  SvaraRadera
 2. Tack Thomas!

  Jo det är ett allt större bekymmer framför allt från Europeiska hamnar till USA och Canada. ACL har vid flera tillfällen hittat fripassagerare som tagit sig ombord i någon av alla de bilar/bussar de lastar i Antwerpen med siktet inställt på Halifax i Canada.

  Det orsakar en hel del problem för fartyget eftersom det kan vara svårt att få något land att vilja ta emot dem. Så det gäller att ha noga koll och även söka igenom fartyget innan avgång.

  SvaraRadera