26 september 2011

Kuriosa: Byssan

Vår mässjänta Josephine i byssan
Foto: Pontus Jönsson

TERNEUZEN - RORO 1, HOLLAND
2011-09-26, kl 12:30 svensk tid (12:30 lokal tid)Jag utlovade ju några bilder och några ord från fartyget köksavdelning, byssan även kallad, där vår filippinske kock och vår filippinska mässjänta. Kocken är alltså chefen för intendenturen och har förutom matlagning ett beställningsansvar för provianten. Mässjäntan assisterar kocken med dukning och städning i byssan samt städning av övrig inredning och befälens hytter. Fartygstvätten ligger också på hennes bord.

Knivigt värre
Byssan ombord är belägen på däck 6 där, mycket lämpligt, mässen också är placerad alldeles intill. Det är inte en speciellt stor byssa men där finns allt man behöver. Några ugnar, ett stekbord, några plattor och diverse avställningsytor. Det finns såklart också en diskbänk och diskmaskin. En liten kyl och en liten frys står också inne i själva byssan medan de stora kylarna och frysarna ligger strax för om den. Det går ju åt lite mat för 16 hungriga sjömän och de stora provianteringarna gör vi i Lübeck via vår "hovleverantör" Hans Heidorn. Sedan kompletterar vi med lite färskvaror och fräscha grönsaker i USA eller Canada.

Det brukar också vara tradition att vi bakar lussekatter hela besättningen kring jul så då är det trångt i byssan må ni tro.

Vi ligger nu i Terneuzen och lossar. Vädret är bästa tänkbara för årstiden och det glunkas om 25-gradig värme framåt eftermiddagen. Det är väl bäst att njuta kan jag tro! Avgång sent i morgon kväll och därefter styr vi upp mot Kielkanalen för passage till Lübeck. Fram emot slutet på vistelsen där så åker undertecknad hem. Meningen var att Lasse skulle göra mig sällskap som vanligt men hans avlösare har fått lite förhinder så det blir bara jag som kör hemåt Sverige igen i början på nästa vecka.

2 kommentarer:

  1. Hur långa törnar har kökspersonalen ombord???

    Mässkalle

    SvaraRadera
  2. De kör 6 månader ombord!

    /Pontus

    SvaraRadera