30 september 2011

Lägesrapport Lübeck

Segelfartyg utanför Kiel
Foto: Pontus Jönsson

LÜBECK - SCHLUTUPKAI, TYSKLAND
2011-09-30, kl 21:30 svensk tid (21:30 lokal tid)Som regel om man ställer in sig på att det blir fulla dagar och intensivt arbete snudd på dygnet runt så brukar verkligheten te sig annorlunda. Så även vid detta hamnanlöp i Lübeck. Vi var inställda på en anstormning av människor som alla ville ha allas vår uppmärksamhet precis samtidigt. Istället har det hela löst sig på ett perfekt sätt och visst har det varit fullt upp hela dagen men det har aldrig känts som att man behövt vara på 10 ställen samtidigt.

Lots vid Trave
Foto: Pontus Jönsson
Jag kan dela med mig av min dag. Jag klev upp strax efter klockan 6 för att ha vaknat till ordentligt innan stuveriet drog igång klockan 7. Frukost intogs som vanligt vid 07:30 och strax därefter anlände vår tekniske inspektör och vi han prata igenom planerna för dagen innan hela gänget från ScanUnit anlände. Dessa herrar ska utföra vissa reparationsarbeten ombord och genomgången med dem och dess förmän samt Lloyd's inspektör tog ganska precis tiden innan förmiddagskaffet i anspråk. Under tiden hann det anlända smörjolja till maskin och färg till oss på däck samt att fartyget var färdiglastat vid den här kajen. Strax efter att vi därefter lyft ombord all ScanUnits utrustning så kom provianten och vips var klockan lunch.

Efter lunch gick jag och Lloyd's inspektör runt på däck vilket tog nästan hela eftermiddagen i anspråk. Men det klagade vi inte på eftersom solen strålade med alla sina strålar och termometern visade 25 grader. Inte illa för att snart vara början på oktober. När det sen vankades middag intogs den i lugn och ro innan Transportstyrelsens representanter anlände för en genomgång av ISPS- och ISM-systemen. Vi testade även vårt "piratlarm" som vi tack och lov inte behöver använda i skarpt läge. Vi vistas sällan eller aldrig i pirat-täta farvatten.

Nåväl nu har alla gått hem för dagen och jag sitter i hytten och summerar dagens insatser. Morgondagen bjuder på en tidig förhalning in till Nordlandkai där vi ska lasta dagtid i morgon. Därefter blir det ett kort skift på söndag och ingen lastning alls på måndag (Tysklands nationaldag). På tisdag morgon sätter jag mig bakom ratten och styr nordvart mot Sverige via färjor i Puttgarden och Helsingör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar