15 september 2011

På ostgående mot Europa

Brandövning ombord
Foto: Pontus Jönsson

NORDATLANTEN
2011-09-15, kl 15:00 svensk tid (12:00 lokal tid)Vad gör man ute på Atlanten om inte passar på att öva lite. Brandövning stod på schemat efter lunch idag och det rörde sig om brand i ett hydraulrum ute på däck. Vi har en rökmaskin som genererar teaterrök ombord för att göra det hela lite mer autentiskt. Något som uppskattas av brandstyrkorna ombord. Det är viktigt att alla ombord vet vad de ska göra vid en eventuell brand vilket i allra högsta grad aktualiserades idag när rapporterna nådde oss att Hurtigrutens M/S NORDLYS ligger och brinner i norska Ålesund.

Brand ombord är något av det farligaste som kan hända. Man kan inte alltid applicera samma släcknings-strategier som Räddningstjänsten har när de bekämpar bränder iland. Ombord vill vi använda så lite vatten som möjligt i släckningen eftersom vatten skapar fria vätskeytor vilket försämrar fartygets stabilitet. Så när man löser ett problem står ett annat och lurar runt hörnet.

Igår roade jag mig med att inspektera några ballasttankar och efter dagens brandövning har jag suttit begravd i pappersarbete inför ankomsten till Europa. Som det ser ut i nuläget tar vi lots utanför Le Havre på tisdag i nästa vecka för att ha tagit oss uppför Seine till Rouen för en lossningsstart den 21 september på morgonen.

Idag är det torsdag = Ärtsoppa och pannkakor. Gott!

2 kommentarer:

  1. visa gärna lite bilder,reportage från maskin också tack på förhand, annars bra blogg!!!

    SvaraRadera
  2. Ärtsoppa och pannkaka + övning, japp, det låter som torsdagar till sjöss det :)

    SvaraRadera