17 oktober 2011

Manövrering i vardagsrummet

Containerjagaren VERMAAS på väg till kaj i mitt vardagsrum
Foto: Pontus Jönsson
Då var det dags för en liten ledighetsuppdatering igen.

Som bilden ovan avslöjar kan jag inte helt slita mig från yrket utan passade häromdagen på att manövrera ett 300 meter långt containerfartyg till kaj i Rotterdam (utan att lämna vardagsrummet).

Trimningen av bilen gick utmärkt och det blev allt lite mer driv och framför allt ett härligare morrande ljud när man drar på. Återstår att se vilken inverkan detta har på bensinräkningen. Enligt Polestar ska ju i alla fall bränsleförbrukningen inte öka och jag har till och med en svag förhoppning om att den kan minska eftersom ökningen i vridmoment borde kunna ge lika resultat med mindre gaspådrag. Vi får som sagt se.

I torsdags var det också dags för en sånglektion med Åsa Rydman. Det var riktigt roligt och hon kom med en hel del tänkvärda tips på hur man ska få med sig kroppen när man sjunger och därmed uppnå bättre resultat. Jag är ju ingen sångare på det viset men det var en riktigt intressant "Aha-upplevelse".

När jag ändå var i storstan passade jag på att ta tunnelbanan ut till syrran, som är sjukskriven för sin fraktur i ryggen, och gjorde henne sällskap nån timma innan jag tog tåget hem till Köping igen. När jag satt på tåget mot Stockholm Central på morgonen kunde jag inte annat än förvånas över att det såg ut som om att vi faktiskt (hör och häpna) skulle komma fram på utsatt tid. Jag stolpade upp vad jag skulle göra för Facebook-uppdatering om detta smått sensationella fenomen när mina funderingar avbröts av att lokföraren annonserade att vi hamnat bakom ett pendeltåg och kunde räkna med försening. Det blir aldrig som man tänkt sig.

5 kommentarer:

 1. Vad är det däR för en cool simulator? Något professionellt eller något dör vanliga nyfikna sjönördar?

  /Daniel

  SvaraRadera
 2. Det är ShipSim Extremes till PC som faktiskt är riktigt bra. Kolla in http://www.shipsim.com för mer info. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde samma sak med min SAAB sport och det resulterade i ett betydligt lägre bensinförbrukning....

  Mässkalle

  SvaraRadera
 4. Hej
  Såg du spelade lite shipsim. Kul! Hur upplever du att det är? Du har ju erfarenheten av att styra själv och manövers, typ back, girar mm...? Kul och höra vad du tycker!
  /Anders (som läser här ibland och läser till styrman)

  SvaraRadera
 5. Hej Anders!

  ShipSim blir allteftersom det uppdateras allt bättre och mer likt verkligheten även om det fortfarande är en hel del som fattas. Strömpåverkan finns inte och bara ytterst liten vindpåverkan även vid starka vindar. Vad gäller backmanöver och girar så är det ganska nära sanningen. Fast det är såklart mer åt spelhållet för att kunna nå den breda massan men jag tycker det är väl värt att testa det!

  Se även tidigare inlägg om detta http://blog.pontos.se/2010/09/ship-console-installerad.html

  SvaraRadera