24 oktober 2011

Om sjöfart i lokalpressen

Korslöts Golfklubb strax utanför Köping
Foto: Pontus Jönsson
Fast först och främst till helgens SM. Ja i det här fall står S:et för Sjöberg när det drog ihop sig för mästerskap ute på Korslöts Golfklubb i helgen. En årligt återkommande släktfejd som den här gången avgjordes i Köpingstrakten och jag gick med de 9 första hålen och passade också på att föreviga detta med en hel del bilder. En rejäl promenad blev över de något fuktiga gräsmattorna och en väldigt trevlig förmiddag på det hela taget.

I morse var det allmän utdelning av lokaltidningen vilket betydde att den också hamnade i min brevlåda denna morgon. Det värmde ett sjömanshjärta när jag hittade "Spalten" som poängterade Köpings hamns betydelse för transporter i Mälardalen genom att belysa hur många tankbilar det skulle gå åt för att lyfta samma mängd som ett tankfartyg av "Mälar size" kan rymma i sina tankar. Den belastning av vägnätet som detta skulle innebära samt den påverkan på miljön denna lastbils-karavan skulle bidra borde få de flesta att förorda sjöfarten. Det är riktigt att det bränsle fartygen drivs med idag inte är det renaste och finaste men med de svavelhalts-restriktioner som finns i Östersjö-området som införts under senare år har utsläppen från fartyg minskat och sett till miljöpåverkan per transporterat ton står sig sjöfarten väldigt väl i konkurrensen.

TransFalcon lossar vägsalt i Köpings hamn 2010
Foto: Pontus Jönsson
Om just detta handlade mitt examensarbete från Sjöfartshögskolan i Kalmar och för den som är intresserad finns detta att ladda ner via länken nedan.
Mälarsjöfarten.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar