17 mars 2012

I historiska farvatten

Förevisning av "Hjärtstartare" på bryggan
Foto: Pontus Jönsson

ETT STYCKE UTANFÖR NANTUCKET SHOALS
2012-03-17 kl 17:00 svensk tid (12:00 lokal tid)S/S Andrea Doria
Foto: USCG
Efter att under gårdagen bytt ballastvatten ute på djupt vatten tuffar vi så sakta upp mot Portland och befinner oss nu strax söder om Nantucket. Ett område som kanske är mest känt som platsen där Svenska Amerikalinjens M/S STOCKHOLM kolliderade med det italienska kryssningsfartyget S/S ANDREA DORIA den 26 juli 1956. Mer om detta kan läsas på tex Wikipedia.

Någon kollision utgår jag från att det inte kommer att bli tal om för vår del utan vi fortsätter oförtrutet vidare in genom det valskyddsområde som ligger utanför Cape Cod och har till syfte att värna om den utrotningshotade Rätvalen. Här håller vi låg fart och skarp utkik för att så långt det bara går undvika närkontakt med dessa havskreatur.

Båsen Zaldy Gayo
Foto: Pontus Jönsson
Igår hade vi livbåtsövning med efterföljande genomgång av Hjärtstartaren ombord. Hela besättningen samlades på bryggan för att under Safety Officer Janssons ledning upplysas om denna tingests användingsområden och funktion.

Ankomst Portland måndag morgon och lossningen drar igång med en gång. Knappt två dygn senare borde vi vara färdiglossade och kunna ge oss iväg upp till "hemmahamnen" Corner Brook på Newfoundland. Vädret just nu är mulet men fortfarande goda 8 plusgrader och inte alls mycket vind.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar