23 mars 2012

Var är vi nånstans?

Kadetten inväntar meridianpassage
Foto: Pontus Jönsson

PASSERAR CHEDABUCTO BAY, NOVA SCOTIA
2012-03-23 kl 16:00 svensk tid (12:00 lokal tid)Vem minns inte klassiska scener ur filmen Göta Kanal när Uniship får sin första landkänning i kanalen och anropar Servicebilen för assistans. På frågan "Var är vi nånstans?" får Stig Engströms rollfigur ett beskt svar av Yvonne Lombard i stil med: "Du får väl ta solhöjden". Eller varför inte Björn Walldes framstegsfientliga rollfigur i SOS när han något besviket konstaterar: "Enligt den här sextanten skulle vi befinna oss nånstans i närheten av Arvika" trots att han befinner sig i en segelbåt i Stockholms skärgård.

Faktum kvarstår dock att med hjälp av diverse olika himlakroppar, en kronometer, en sextant och en nautical-almanacka kan man fastställa sin position och har så kunnat sedan urminnes tider. Vilken precision man får i sin lägesbestämning är mer eller mindre enbart upp till skickligheten hos observatören. Ett hantverk som fortfarande lärs ut, om än i något begränsad form, på Sjöfartshögskolan och som vår nuvarande elev har fått praktisera här ombord.

I övrigt laddar vi för lite busväder under kvällen och natten när vi sticker ut snoken i Cabot Strait och där möter hårda och kalla nordvästliga vindar. Corner Brook väntas vi nå på söndag förmiddag men som det ser ut i dagsläget kommer vi inte att börja lasta förrän tidigast tisdag.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Kul att se en sextant i bruk... Väcker gamla minnen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. javisst är det kul att den kommer till användning lite då och då fortfarande. Det fräschar om inte annat upp ens egna kunskaper också.

      Radera