12 juni 2012

Osäker framtid

Vår agent Gloria (t.v) och kontoristen Elaine (t.h) och
såklart jag själv i mitten (Foto: Lorne Oxford)

I TRAKTERNA AV HALIFAX, NOVA SCOTIA
2012-06-12 kl 17:00 svensk tid (12:00 lokal tid)God kväll Sverige!

Det är mycket som är i görningen just nu både för oss i TransAtlantic och för personalen på bruket i Corner Brook. Så innan vi lämnade kaj i söndags såg jag till att gå upp på Shipping-kontoret och sa hej då för säkerthets skull.

För vår del av osäkerheten står besparingskraven som kommit till följd av de dåliga resultat som bolaget redovisat de senaste åren. Det är bara att ta en titt på utvecklingen av aktiekursen så förstår man att det inte varit någon framgångssaga precis. Rederiet har kallat till förhandlingar med facken för att diskutera hur den uppkomna situationen ska hanteras. Det alternativ som ligger närmast till hands att anta är utflaggning av några av fartygen med en eventuell arbetsbrist för svenska sjömän som följd. Så vi följer med spänning rapporterna från dessa förhandlingar, som för övrigt nu verkar vara i slutfasen.

För pappersbruket i Corner Brook hänger också en del orosmoln över verksamheten som varit beroende av rikliga statliga subventioner under åren. Ägaren, Kruger, meddelar nu att man kräver ytterligare lönesänkningar för att dra runt firman och enligt uppgift har de också flirtat ytterligare med provinsregeringar och dylikt utan någon större. Så inom en snar framtid avgörs även deras öde.

Hur det än är så jobbar vi vidare här på TransFighter och för stunden tuffar vi ner längs Nova Scotias kust på vår väg mot Portland. En jättefin och solig dag igår och en mindre solig, men ändå behaglig, dag idag. Ankomst torsdag förmiddag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar