20 juni 2012

Tankar och funderingar

Safety first??!

NORFOLK INTERNATIONAL TERMINALS, VIRGINIA USA
2012-06-20 kl 21:00 svensk tid (15:00 lokal tid)Jag har nästan aldrig seglat i tankbåtar och är heller inte speciellt förtjust i det. Enda undantaget så här långt är min två månader långa praktik på OMEGA AF DONSÖ som gick i Östersjöfart. Jag har i alla fall snappat upp så pass mycket att man strävar mer och mer mot en "vapour free environment" och har returledningar som fångar upp "avgaserna" från de cancerogena lasterna man fraktar.

Förr i tiden var det inte alls ovanligt att man, som mannen ovan gör, stack ner huvudet i trunkluckan och kollade hur mycket som var kvar i tanken. Idag fjärravläses tanknivåerna med hjälp av avancerade tankradar-system. Fast icke i USA år 2012 tydligen där jag fångade besättningsmannen på bunkerpråmen i New York på bild. Han ses alltså utan några större betänkligheter sticka ner nosen rätt i ett paradis av tjockolje-ångor. Det känns inte helt hälsosamt tycker jag.

Pappersrullarna vi transporterar förknippas inte direkt med några cancerframkallande ämnen men har såklart andra risker förknippade med sig. Till exempel kan man anta att få en pappersrulle på dryga tonnet i huvudet inte direkt är förknippat med någon njutning eller är speciellt hälsosamt.

Vi förtöjde här i Norfolk igår och som vanligt så här års är det fuktigt och varmt. Termomtetern visar här på eftermiddagen +35 °C och man behöver bara tänka tanken att gå ut på däck så blir man svettig.

Avgång på midsommarafton och då styr vi ner mot Venezuela. Vi räknar med att det blir under nästa månads första dagar som vi får komma till kaj där nere.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar