30 juni 2012

Walk-On Walk-Off

Lossning av boskap i Puerto Cabello

PUERTO CABELLO - KAJPLATS #11, VENEZUELA
2012-06-30 kl 19:30 svensk tid (13:00 lokal tid)När vi närmade oss Puerto Cabello igår morse och fick se ett 30-tal fartyg ligga till ankars på redden började vi genast räkna på när hundan det skulle kunna bli vår tur att komma till kaj. Vi spekulerade i turordningar och medel-liggetider och kom fram till att vi säkert skulle bli kvar i en månad.

Navigering på hög nivå
Vi ankrade i alla fall strax före 10-kaffet igår morse och kallade upp Puerto Cabello Port Control som efter många försök till slut behagade svara att vi nog skulle vara välkomna till kaj 21 (och där hann jag tänka 21 juli) noll noll, säger han då. Nej dra på trissor vi kom först i kön!

Lotsen skulle komma klockan 20:20 så strax före åtta på kvällen började vi hiva ankaret igen och puttrade ner mot lotsplatsen. Inte heller Puerto Cabello Pilots var speciellt sugna på att prata i radion men till slut hördes en svag mansröst över etern som deklarerade att vi var nummer 3 i kö för lots, en containerbåt och en bulkare skulle få lots först och sen skulle lotsbåten komma till oss. Containerbåten fick lots och bulkaren fick lots men sen vände lotsbåten in till stan igen. Efter en stund fick vi besked att det skulle dröja 45 minuter till och vi fick vackert köra i cirklar runt lotsplatsen och vänta.

Utsikt från backen
Strax före midnatt var vi i alla fall förtöjda och efter en hyfsat smidig inklarering drog lossningen igång vid 01-snåret. Det kommer att gå långsamt så även fast de lossar dygnet runt och vi bara hade dryga 1 500 ton med oss så beräknas avgången bli i morgon förmiddag.

Akter om oss ligger ett gammalt RoRo-fartyg som nu är ombyggt till WoWo-fartyg, Walk-On Walk-Off. De lossar nämligen biffkor från Argentina och Uruguay som nu ska gå till slakt i Venezuela och hamna på Hugo Chavez middagsbord. Så det är en pikant doft som sprider sig kring denna annorlunda lossning kan jag meddela.

2 kommentarer:

  1. WoWo-fartyg, det var ett nytt begrepp för mig, trevligt att få lära sig nåt nytt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var okänt för oss också fram till idag när vi hittade på det ;)

      Radera