02 augusti 2012

Kryssningsdag 1: Avgång Stadsgården

Vi njöt av solen och skärgården på akterdäck på utgående mot "Revengen"

FREDAGEN DEN 27 JULI 2012

Så var det äntligen dags för den efterlängtade kryssningen som en del i ett försenat firande av pappa som fyllde 60 år tidigare i år. Hela familjen (begreppet inkluderar självklart Amir) ska dra till sjöss för en 3 dygn lång kryssning på temat öar i Östersjön, skulle man kunna säga. Stockholm-Rönne-Visby-Mariehamn-Stockholm.

Jubilaren himself
Jossan och Amir bor ju i Stockholm så de tog sig för egen maskin till terminalen medan den Köpingsbaserade delen av familjen (Jag, Mamma, Pappa och Tilda) satte oss på en buss som i Birka Cruises regi transporterade oss upp till Stadsgårdsterminalen i Stockholm. Det var för övrigt Fotbollsförbundets buss, märkt Nationalsporten, som var fordonet i fråga. På vägen hämtades det bara upp folk i Hallstahammar så vi hade gott om tid när vi kom fram till Stockholm.

Vi embarkerade BIRKA PARADISE strax före klockan 16:00 på fredagseftermiddagen och tog oss nyfiket fram till våra hytter som skulle utgöra vår bas för helgens äventyr. På däck 4 var dessa boplatser belägna och efter att kort ha installerat oss begav vi oss upp till soldäck som bredde ut sig i aktern på ett av de översta däcken. Här fanns musikunderhållning, sol och kall god öl.

Vi hade några timmar innan det var dags att sätta sig till bords i restaurangen så vi hann njuta av Stockholms innersta skärgård innan det var dags att byta om till middagen. Själva konceptet fungerar så att man vid bokning väljer om man vill äta Buffé varje kväll eller om man vill äta en förutbestämd trerätters meny i A la carté-restaurangen. Det senare alternativet var vårt val och då sitter man också vid samma bord varje kväll och serveras av samma servitris, som i vårt fall hette Amanda.

Rönne på Bornholm var kryssningens första stopp så efter att vi släppt lots vid Revengegrundet sattes högsta fart mot Södra Östersjön. Det här var kryssningens längsta ben och ankomsten Rönne var satt till 11:30 på lördagen. Vädret var bra och vi hälsade på skepparen nere i baren när de hade befälspresentation och njöt sedan av show-gänget "Milda Makter" som drog igång med gamla godingar ur den svenska schlagerskatten.

Ovaggade somnade vi in när klockan redan hade slagit lördag för att få lite sömn inför kommande promenad i den danska ön Bornholms "huvudstad" Rönne.

2 kommentarer:

 1. Hej, tyvärr den enda som jag vet som arbetar på Birka Paradise är båsen herr Törnroos, men honom har jag inte träffat på ett tag.
  Hälsningar Torolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Torolf! Jaså du har kontakter där också, kul. Hoppas allt är bra i Mariehamn för övrigt!

   Radera