22 oktober 2012

En styrman i maskinistkläder

En man och en MAN...nyss uppstigen ur en tank

KAJPLATS 23-SEMBAWANG SHIPYARD, SINGAPORE
2012-10-22, kl 16:30 svensk tid


Det önskades lite mer matnyttig information om fartygets maskinavdelning. Faktum är att jag den senaste veckan har sprungit en hel del därnere för att mäta tankatmosfär för att utfärda tillstånd att gå in i tankar samt diverse tankinspektioner. Till och med kontraktorerna börjar fråga mig maskinrelaterade frågor när jag passerar, de tror visst att jag är maskinist. Hemska tanke.

Nejdå jag kan i alla fall nämna att huvudmaskineriet är ett så kallat fader/son-arrangemang med en stor och en liten maskin på vardera sida och vardera maskinparet kopplat till varsin propelleraxel. Alla fyra maskiner är tillverkade av MAN B&W och levererar tillsammans dryga 25 000 hästkrafter. Fäderna är av modell 8L40/54 och sönerna heter 6L40/54. Det är för övrigt en av de stora maskinerna som ska bytas ut nu under dockningen som tidigarelagts några dagar, fartyet dockar in i King George VI's Dock redan den 7 november. Då har jag dock redan mönstrat av.

Min avlösare kommer hit på fredag så jag är i full färd med att skriva avlösningsrapporten. Vi kommer att gå dubbelt i en vecka och sen kväll den 3 november sätter jag mig tillrätta i flygplansstolen och påbörjar resan hemöver.

Avslutar med ännu en bild från besöket i Singapore och en kvällsvy över Marina Bay Sands Hotel.

Häftigt hotell med en båt på toppen

9 kommentarer:

 1. Det var på tiden att nån av bryggsnobbarna får se o lära ett fartygs hjärta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tänkte att det var bäst att jag gick ner eftersom maskinisterna mest är på bryggan ;)

   Radera
 2. Trodde fartygets hjärta var BYSSAN!!!!

  Mässkalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bra mat kan göra under för moralen ombord!

   Radera
 3. Håller med men utan maskin ingen byssa

  SvaraRadera
 4. Ha ha passupp Pontus kan bli svårt att bli av med "maskinist-stämpeln " !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det kan vara så, jag får se till att hålla mig därifrån ett tag ;)

   Radera
 5. Nautiska sällskapet24 oktober 2012 08:47

  Hej Pontus
  Härligt att få se dig i maskin, fartygets hjärta (byssan är ju till för att föda manskapet). Vi får diskutera båtens hjärta och hjärna lite mer när vi ses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ni nog skulle uppskatta inslaget :)

   Radera