06 oktober 2012

Fartyg med svenska anor som granne

Vår granne NORMANDY strax för om ett LNG-fartyg

KAJPLATS 23-SEMBAWANG SHIPYARD, SINGAPORE
2012-10-06, kl 15:00 svensk tid


Jag blev faktiskt något förvånad när jag blickade ut över de intilliggande kajerna på varvet och får syn på en gammal bekant från våra farvatten. För fartyget NORMANDY, som bland annat hetat STENA NORMANDY tidigare, byggdes 1982 på Götaverken i Göteborg. Nu 30 år senare har hon alltså hamnat här nere i Singapore på varv av en för mig ännu okänd orsak. Jag ska försöka luska lite i vad hon har för "ärende" här.

Varvsvistelsen har smugit igång så vackert och det kan konstateras att effektiviteten hos varvsarbeterna är tämligen låg. Det tar lång tid att få saker gjorda och det är mycket pappersexcersis innan jobben kan dras igång. Man kan misstänka att det såklart ligger i varvets intresse att krångla till saker så att man med fördel ska anlita dem för jobben istället. Men så lätt luras vi inte, det är såklart mycket som vi måste ha hjälp med i samband med denna ombyggnad men med över 30 man i däckspersonalen kan vi hålla igång en hel del jobb på egen hand också.

Jag har ännu inte sett något av själva Singapore men hoppas att det ska kunna ges något tillfälle för ett besök innan avmönstring. Det börjar bli dags att lämna in min "Sign-Off Notice" så personalavdelningen har tid på sig att boka min hemresa. På samma gång flaggar man även för kommande påmönstring och eventuella önskemål i samband med den. Det är som sagt lite fler besättningsmedlemmar att hålla ordning på vilket ger behov av klara rutiner för såna saker, och på många andra områden förstås. Såg att Lufthansa flyger Airbus A380 på linjen Singapore-Frankfurt så det vore onekligen skoj om avmönstringen kunde gå den vägen!

9 kommentarer:

 1. Kul, då är Du hemma snart! Vi hinner nog ses:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenjust, det får vi se till att göra!

   Radera
 2. Vad har du för arbetsuppgifter som 1e styrman?
  Hur många är ni på bryggan under färd, te x vid avgångar/ankomster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att jag bringat lite klarhet i detta i och med dagens inlägg.

   Radera
 3. Normandy eller Prinsessan Birgitta som hon hette från början,var tänkt att bli kryssningsfartyg på östern,har haft en brokig bana om man jämnför med systern,KPV/Ha det bra i S-pore,finns buggistreet kvar /Manilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon avgick på sin sista resa häromdagen. Var lite vemodigt att se. Jag har inte hunnit utforska Singapore än men jag hoppas komma iland en sväng inom kort!

   Radera
 4. Hej!
  Hittade hit pga att jag letar info om när Normandy avgick mot Alang. Vet du exakt vilket datum? Hette hon ännu Normandy när hon kastade loss?

  Hon har legat vid Sembawang sedan hösten 2008 då tanken var att bygga om henne till "accomodation and repair vessel" för oljeindustrin. På grund av finansiell kris i bolaget har inget underhåll gjorts under alla dessa år varför skrotning återstod.

  mvh Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas!
   Åtminstone var hon målad med namnet NORMANDY när hon assisterad av två bogserbåtar lämnade kajen i Sembawang i lördags den 13 oktober. Som alltid en känsla av vemod när ett fartygs sista resa påbörjas, även om jag personligen inte hade någon relation till henne :)

   Radera
 5. Hej Pontus!
  Stort tack för dina intressanta iakttagelser!
  Normandy ägdes under en hel del år av Gotlandsbolaget, men gick aldrig i Gotlandstrafik. Hon anlöpte dock Visby vid ett tillfälle mellan två charteruppdrag.
  Trist att hon nu hamnar på stranden några år för tidigt.

  mvh Andreas

  SvaraRadera