08 oktober 2012

Job Description

Bryggan sedd från styrbordssidan

KAJPLATS 23-SEMBAWANG SHIPYARD, SINGAPORE
2012-10-08, kl 15:00 svensk tid


Med anledning av en kommentar till föregående inlägg tänkte jag passa på att nämna lite om vad en First Officer i Star Cruises egentligen gör för något. Eller kanske snarare borde göra eftersom jag ännu inte haft förmånen att se hur det fungerar när fartyget är i full drift utan nu är med under uppbyggnadsfasen av det som ska bli det lyxiga kryssningsfartyget SUPERSTAR GEMINI.

På vissa av bolagets fartyg finns både en Chief Officer (Överstyrman) och en First Officer (1:e styrman) där Överstyrman har hand om underhållsbiten och 1/O har hand om bryggdelen. På andra fartyg, däribland detta, så är båda de tjänsterna kombinerade och First Officern har hand om både bryggan och underhållet.

Styrpulpeten i dagsläget
Bryggdelen består i att vara ansvarig för bryggan och dess utrustning, det är till mig styrmännen rapporterar eventuella fel eller konstigheter med apparaturen vilket jag sedan tar upp med Electronic Engineer för vidare felsökning och åtgärd. Rättning av sjökort och publikationer ligger under mitt ansvar, därmed inte sagt att det är jag själv som utför uppgiften rent praktiskt men det är jag som står till svars inför befälhavaren att det hela sköts. Samma gäller ruttplanering och Passage Plans som jag ska göra med hjälp av 2:e styrmännen och som sedan kontrolleras av skepparen innan den tas i bruk. Jag arbetar också fram vaktscheman för bryggpersonalen och däcksvakterna och rapporterar in alla tester och inspektioner i underhållsystemet.

Underhållsbiten innebär precis som på TransFighter att jag är chef över däcksgänget och dagligen går igenom vad som ska göras tillsammans med Båsen. Beställningar av allehanda däcksrelaterade grejer som färg, arbetskläder, verktyg och annat samt ser till att det förebyggandet underhållet löper på enligt de jobb som finns i vårt underhållssystem. I mångt och mycket sker detta i samråd med min närmaste chef, Staff Captain, tillsammans med vilken också tankinspektioner och sådant utförs. Det är just nu ett förstärkt däcksgäng under uppstarten men i drift så kvarstår ett antal matroser, lättmatroser, jungmän, carpenter och däcksreparatör. Just nu är såklart underhållsbiten den stora delen av min arbetstid eftersom det är mycket som ska fixas och klassas inför kryssnings-starten.

I och med att bryggan ska göras om till en Cockpit-brygga så inleds snart arbetet med att riva ut delar av den gamla instrumenteringen och konsolerna för att ge plats åt nya fräscha grejer. Dagens bilder visar lite hur det ser ut just nu så vi har nått att jämföra med sen när det är klart.

Det inkom även en fråga angående bemanning på bryggan under gång och ute till sjöss är det alltid två styrmän på vakt. En Pilot som sköter navigering och fartygets säkra framdrift och en Co-Pilot som sköter extern/intern kommunikation, kvitterar larm och övervakar Piloten. Man hjälps åt och har klart definierade arbetsuppgifter. Pilot är oftast 1:e Styrman eller en 2:e styrman och Co-Pilot är en 3:e styrman. När vi sen närmar oss hamn och har lots ombord eller i andra fall där förstärkt bemanning anses nödvändig så finns även Captain eller Staff Captain på bryggan. Det är också oftast dessa två som befinner sig på bryggvingen och manövrerar fartyget till och från kaj medan en styrman kvarstannar inne på bryggan för att sköta checklistor och dylikt.

Hoppas att detta ger en liten inblick i arbetet som First Officer i SUPERSTAR GEMINI.

8 kommentarer:

 1. Tackar Pontus, mycket intressant.
  Kan du inte vid tillfälle berätta lite om vilka landsmän dina befälskamrater är.
  Letade lite med Google och verkade finnas ett antal svenskar som Kaptener i Star Cruises ?
  /Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är övervägande svenska befäl i Star Cruises, från 2:e styrmans-nivå och uppåt. Även en del finnar, den skeppare vi har ombord nu är från Finland. Många av dessa gentlemän är dock bosatta i Asien. 3:e styrmännen är filippinare eller kineser även om det finns några svenskar även på den positionen i bolaget.
   På maskinsidan är det även där svenskar, finnar och en hel del kroater.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja minst sagt Krister :) Gott att se att du nu kan börja träna upp knät igen!

   Radera
 3. Nautiska sällskapet10 oktober 2012 08:41

  Hej Pontus
  Det där med bemanningen på ditt fartyg verkar vara en komplicerad historia. Hur många befäl finns det egentligen och hur står de/ni i rang till varandra? Och vad är titeln på överbefälhavaren? Du för nog rita ett organsitionsschema tills vi ses i mässen på Folkets hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka bena ut detta efter bästa förmåga under en 3-rätters lunch :)

   Radera
 4. Nautiska sällskapet10 oktober 2012 08:47

  PS. Du skrev i ett tidigare inlägg att du skulle gå på vakten klockan 02. Det tarvar en förklaring. Har 12-4-vakten osv. ersatts med 2-6-vakten osv.? Är det någon ny innovation på arbetstidsfronten eller bara ett skrivfel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget skrivfel utan snarare åt innovations-hållet. Vi försöker sträva efter ett 5/3-schema som går ut på att man delar upp sina 8 vakttimmar i ett 5-timmars och ett 3-timmars pass för att således få en längre sammanhängande vila. Även att tänka på att Pilot o Co-Pilot inte löser av samtidigt utan man försöker förskjuta detta för att alltid ha någon som är insatt i situationen hela tiden. Exakt hur det blir för min del och vakt när vi går igång med kryssningarna sen återstår att se.

   Radera