14 april 2013

Mot varmare tider

Den del av Shanghai som är på motsatt sida om terminalen

SHANGHAI INTERNATIONAL CRUISE TERMINAL, KINA
2013-04-14, kl 12:00 svensk tid


Nej någon värme har det inte varit att tala om här borta i mina trakter heller. Riktigt kyligt och stundtals snudd på kallt till och med. Så vi har med ljus och lykta sökt en snar lösning på bristen på vinterjackor ombord, och naturligtvis när vi idag fick våra nya jackor här i Shanghai visade termometern +24 grader. Murphy är inblandad i det mesta med andra ord, nåväl vi kommer säkert få användning för jackorna i Korea där det fortfarande skvallras om låga temperaturer.

Fr v: Staff Captain Nosse, jag och
Carpenter Jessie
Vi hade en överliggare i Cheju nu senast och besättningen fick en chans att se sig omkring i bygden. Själv satsade jag på att jobba undan lite pappersjobb och därefter ta en lugn kväll i hytten. För övrigt har vi det bra ombord och det är mycket som har hänt sen jag åkte hem senast, förbättringsarbetena fortskrider med oförändrad styrka. Det finns mycket finlir att ägna uppmärksamhet åt. Maten ombord är bra men det har ändå blivit flera besök i Blue Lagoon, vårt stammisställe ombord, där man för övrigt äntligen har fått in Mövenpick-glass. Fast det gagnar inte precis midjemåttet haha. Bland annat blev det ett besök där tillsammans med Staff Captain och en av däckskillarna, Carpentern Jessie, som en uppmuntran för ett väl utfört arbete och som en chans att lära känna grabbarna lite bättre på "tu man hand". Evenemanget är tänkt att bli ett stående inslag och går under namnet "Blue Lagoon Runner".

Idag har Shanghai stått på programmet och det är en lång inkörare hit. Första delen är en smal farled där fartygen ligger som pärlor på ett band och omkörning är förbjuden vilket såklart kan göra att tiden för att ta sig igenom kanalen varierar. Sista biten är en smal ringlande flod som tar oss till kryssningsterminalen i de centrala delarna av Shanghai. Från lots ombord ute till sjöss till väl förtöjda vid kaj tar ungefär 7.5 timmar. Sen ligger vi till kaj 6-7 timmar och så samma väg ut igen.

Nu ska vi till Busan, den hamn där det var tänkt att jag skulle mönstra på och där jag också spenderade ett dygn innan påmönstring. Innan dess förväntar jag mig att vi får tampas med aggressiva koreanska fiskare. Fiskebåtar har alltid varit en nagel i ögat och tenderar att alltid befinna sig mitt i vägen för oss men den typ av aggressivitet som fiskarna i det här området uppvisar har jag aldrig tidigare skådat. De bokstavligen jagar oss och verkar inte vara speciellt rädda om livhanken så det gäller att se upp och navigera med största möjliga försiktighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar