15 augusti 2013

Incheon igår, Shanghai i morgon

På väg in mot Incheon, Sydkorea

Kina 60 SJÖMIL NORDOST SHANGHAI PILOT STATION
2013-08-15, kl 16:00 svensk tid


Vädret har varit helt fantastiskt än så länge den här törnen. Medan tyfonen Utor har härjat nere i Hong Kong-trakterna så njuter vi fortfarande av strålande soliga dagar och inte mycket vind. Bilden ovan visar även på detta fenomen med sin härligt blåa himmel och vårt soldränkta fördäck under passage in mot Incheon utanför Seoul i norra Sydkorea. Jag lämnade över förarsätet till 2:e styrman Viktor strax innan vi tog lots men stannade kvar på bryggan, dels för att jag inte varit med på inköraren tidigare men såklart också för att kunna knäppa några fina bilder.

I Incheon är det stora skillnader mellan högvatten och lågvatten vilket inte gagnar ett kryssningsfartyg som vill hålla utsidan vit och fin och dessutom försöka behålla graffittin på förskeppet intakt. De stora fendrarna på kajen i Norra hamnen där vi ligger har en förmåga att skava väck färg under tiden fartyget hissar upp och ner vid kajen. Vi hade en lång överliggare i Incheon så det var stränga order att hålla konstant babords slagsida (vi hade styrbord till kaj) och på så vis försöka hålla fartygssidan utom räckhåll för de svarta gummifendrarna.

Efter 29 timmar till kaj var det igår kväll dags för avgång och det var jag som hade utköraren på min vakt. Kul körning med många girar och stark ström samt tät trafik att ta i beaktande. När jag gick ner från min vakt hade vi lämnat de trängre partierna bakom oss och satte fart ut mot internationellt vatten för att kunna öppna kasinot.

Shanghai för en ny laddning passagerare står på schemat i morgon och efter 6 timmar till kaj i Kina kommer vi att återvända mot Incheon igen. Dock blir det ingen överliggare där den här gången utan bara ett stopp över dagen innan vi drar vidare mot Cheju. Där kommer fartyget dock att spendera natten.

Avslutar med en vy över cockpiten på vår kommandobrygga där både vi och de två lokala lotsarna ses bemanna densamma. På radarskärmarna kan man tydligt också se bron som vi strax kommer passera och som då också avbildades på fotografiet ovan. Inbound Incheon alltså.

Cockpiten på SuperStar Gemini

2 kommentarer:

 1. Hallå !
  Intressant och fina bilder, Pontus.
  Ha det
  Hälsar Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan!
   Tackar ödmjukast. Kul att du gillar det.
   /Pontus

   Radera