12 december 2013

Lokala tenderbåtar att inspektera

En av de många lokala tenderbåtarna i Ha Long Bay

Vietnam ANKARPLATS #7 HA LONG BAY, VIETNAM
2013-12-12, kl 10:25 svensk tid


Vi är tillbaka till ankars i Ha Long Bay och så här års börjar det innebär dimma. Fortfarande inte så farligt men dock reducerad sikt och tjockare lär det förmodligen bli ju längre mot årsskiftet vi kommer. Således en helt vanlig dag på jobbet.

Aktra plattformen
Här i Ha Long Bay finns det två olika sätt att ta sig iland för passagerarna. Det ena är med fartygets tenderbåtar som kör skytteltrafik mellan plattformen midskepps och piren iland. De passagerare som inte har anmält sig till någon av de rundturer och utflykter som arrangeras använder sig av detta alternativ. Det andra alternativet är att ta sig iväg med någon av de lokala tenderbåtar som förtöjer vid plattformen/pråmen vid den aktra delen av fartyget. Dessa går på rundturer bland öarna med de passagerare som anmält sig till dessa exkursioner men avslutar som regel sina turer på landsidan så när det är dags att återvända ombord tar passagerarna våra tenderbåtar tillbaka.

De lokala tenderbåtarna inspekteras varje gång av Safety Managern ombord innan några passagerare tillåts gå ombord. Det man tittar efter är framför allt brandsäkerhet, brandsläckare, livräddningsutrustning och det generella skicket på båtarna. En checklista gås igenom och signeras innan respektive båt är godkänd att ge sig iväg. Det brukar dock bli lite snoigt för Safety Managern i och med att han också ska inspektera våra egna tenderbåtar samt övervaka sjösättningen av dessa så jag har assisterat lite då och då för att avlasta honom och för att inte fördröja utskeppningen av passagerare mer än nödvändigt. Förra anlöpet inspekterade jag samtliga 12 båtar då men idag var Kalle redan på plats när jag kom ner så jag vände upp igen för en hamburgerlunch i Blue Lagoon.

I morgon är det lucia men jag vete sjutton vem som ska lussa här ombord. Jag kanske får sätta på mig en pannlampa och skrida runt i fartyget.

2 kommentarer:

  1. Så det duger inte längre med en golvmopp med ficklampa i ploppen? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja det var tider det! Hade nog funkat här ombord också!

      Radera