26 februari 2014

Next stop: Safety Manager

SuperStar Aquarius i Keelung förra året.
Under ledigheten har det jag fått ett erbjudande jag såklart inte kunde tacka nej till. Erbjudandet bestod av en uppmönstring till Safety Manager på systerbåten SuperStar Aquarius, av de insatta kallad SSQ, med påmönstring i början på maj i Taiwan.

Safety Equipment
Jobbet som Safety Manager skiljer sig en hel del från mitt nuvarande jobb som Förste styrman och den kanske allra mest påtagliga skillnaden är den att det inte blir tal om så mycket båtkörning. Exakt hur man gör på SSQ vet jag inte men hos oss på Gemini (SSG) så kör inte Safety Manager båt alls. Detta varierar dock lite från båt till båt och trad till trad. Säkerhetsutrustning, livbåtar, brandsläckare, nödutgångar, brandposter, utbildning och övningar är några av de grejer som faller inom ramen för Safety-avdelningens sysslor. Förebyggande arbete, rapporter och uppföljning av incidenter och skador är andra stora bitar. I detta har man en Safety Officer till hjälp, som har en bakgrund som brandman och många gånger även ambulanssjukvårdare, en sekreterare som hjälper till att koordinera veckans schema över övningar och utbildningar samt en engelsklärare. Safety-kontoret är beläget akter om bryggan så det kommer säkert ges tillfälle att ta en fika och hålla sig ajour med vad som händer på bryggan också i fortsättningen. Det är inte i alla rederier som man väljer att bemanna Safety-positionen med en nautiker men i Star Cruises har man bestämt att så ska det vara och det arbetet är såklart viktigt att ha en insikt i den dag man sedan fortsätter till de högsta positionerna ombord (Staff Captain och Captain).

Det ska bli kul och spännande med nya arbetsuppgifter men såklart också tråkigt att lämna Desiree som ju har många månader kvar på sitt kontrakt på SuperStar Gemini. Vem vet, kanske det går att ansöka om en förflyttning även för henne. Planen är i alla fall nu att jag mönstrar på SSG som beräknat den 11 mars i Da Nang och kör sedan en sista korttörn som Förste styrman innan jag i mitten på april kommer hem igen för några veckors ledigt. Den 4:e maj ska jag sedan ansluta SSQ i Keelung för att få en veckas handover med min nya avlösare, sätta mig in i Safety-sysslorna, och därefter följer ordinare åtta veckors tjänstgöring.

Spännande tider framöver alltså vilket jag säkert kommer att få anledning att återkomma till.

2 kommentarer: