24 maj 2014

Lördag på Safety Office

Safety Office. Min stol är den tomma längst in till höger

Japan DRIVANDES UTANFÖR YONAGUNI, JAPAN
2014-05-24, kl 10:50 svensk tid


Alla dagar till sjöss är grå brukar det heta. Med detta avses såklart att vi jobbar lika mycket oavsett om det är måndag eller lördag och vi har aldrig någon ledig dag när vi är ombord (hur skulle det se ut?). Det här är dock en sanning med modifikation för det är långt ifrån alla dagar som ser likadana ut. Lördagar i den här trafiken är sån dag, då ligger vi still och driver utanför den japanska ön Yonaguni allt medan gästerna spelar för glatta livet i våra kasinon ombord. Idag bjuds det dessutom på fantastiskt fint sommarväder, vilket jag i och för sig förstått att ni har hemma också. Detta tar vi välkommet emot eftersom den senaste veckan levererat deprimerande mängder regn både i Keelung och på de japanska öarna.

En kort presentation av Safety Office (vårt kontor) tänkte jag bjuda på så här denna lördag. Här passerar en mängd besättningsmän varje dag för att signera certifikat, få sina påskrifter och sin information i samband med på- och avmönstringar, få sig en skopa ovett när de har kommit försent till nån övning, rapportera trasig säkerhetsutrustning eller kanske bara för att prata lite med den trevliga personalen på det här kontoret.

Förutom mig själv så finns en Safety Officer, denne har som regel en bakgrund som brandman och är vår expert när det kommer till brandsläckningsutrustning och är också den som håller övningar med brandgrupperna ombord varje vecka. Vidare har vi en Safety-sekreterare som hjälper oss med sånt som sekreterare gör mest men är också en viktig kugge i och med att hon administrerar alla olika poster i vår nödorganisation och placerar rätt person på rätt plats med rätt kompetens. Hon skickar också ut veckokalendern med alla övningar och administrerar eventuell uppföljning av de som av olika anledningar missar någon övning. Sekreterare nummer 2 på kontoret är kaptens sekreterare, ISM-sekreteraren, och hon håller reda på alla våra behörigheter och certifikat, ser till att de som behöver utbildas schemaläggs för detta samt ser till att de som behöver förnya sina certifikat gör så. Sist men inte minst har vi vår lärarinna i engelska, hon är också viktig i och med att stora delar av den kinesiska besättningen kan behöva en hjälpande hand när det gäller det engelska språket.

Desiree har nu installerat sig i receptionen och jobbar för tillfället kvällsskift. Detta passar rätt bra eftersom jag ibland blir sittande till både 21 och 22 om kvällarna. Så hinner vi ses en stund innan det är dags att slå igen korpgluggarna för välbehövlig skönhetssömn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar