30 juli 2014

Filippinbulletin #2

Promenad på hög höjd
Det senaste inlägget avslutades med att vi skulle bege oss till Cebu. Så där tar också denna bulletin sin början.

Carol på Durian Tour & Travels hade knåpat ihop ett blandat program för vår vistelse i Cebu, Palawan och avslutande Pearl Farm på Samal Island utanför Davao. Vid första anblicken verkade det ganska dyrt men eftersom vi var ute i sista minuten på grund av Magsaysay och Desirées rapporterade där så accepterade jag budet. Så här i efterhand när jag ligger i vår säng på Pearl Farm och kan blicka tillbaka på resan och allt den har innehållit så tycker jag istället att det var mycket prisvärt.


Välkommen till Palawan
Från Davaos flygplats reste vi med Cebu Pacific till Cebu där vi checkade in på Crown Regency Hotel & Towers. Det var ett stort och populärt hotell som bestod av två höga torn varav vårt rum var beläget på tionde våningen i det ena av tornen. I samma torn på 37:e våningen låg en restaurang med vidunderlig utsikt över staden, en buffetmiddag i den restaurangen ingick i vårt paket liksom en promenad på utsidan av hotellet på våningen ovanför, det vill säga våning 38 närmare bestämt och 126 meter ovanför asfalten i Cebu. Skywalk kallades detta mycket passande och det var en häftig men såklart lite pirrig upplevelse. Väl fastspända i säkerhetsselar flanerade vi runt och på guiden och den medföljande fotografens uppmaningar utförde vi diverse konster allt för att få häftiga bilder att ta med oss hem...mot en ringa penning såklart. Skitkul att det ingick i priset annars hade förmodligen aldrig provat.

Under dagen i Cebu var vi runt och tittade på lite turistmål bland annat en katedral, ett gammalt fort och ett krigsmonument. Innan vi intog middag och gjorde vår Skywalk, som beskrivet ovan, provade jag även att skjuta pistol. Jodå det ingick också pistolskytte i hotellets källare och vi passade på att utnyttja den möjligheten men träffbilden var minst sagt tvivelaktig. Kul att ha provat på i alla fall.


Fantastisk Island Hopping i El Nido

Efte natten i Cebu var det dags att återvända till flygplatsen och den här gången för att checka in på planet till Puerto Princesa, Palawan. Väl där fick vi ännu ett storslaget välkomnande och vår chaufför med en banderoll mötte oss när vi klev ut från ankomsthallen. Carol hade nämligen inkluderat en van med chaufför för enbart oss vilket var mycket skönt. Vi fick en stadsrundtur och möjlighet till en hel del fin bilder under eftermiddagen innan vi checkade in på hotellet för natten. En god natts sömn var behövlig för att ladda inför den långa resan till El Nido via Underground River. 

Samme chaufför med en medföljande guide plockade upp oss på hotellet efterföljande morgon och vi satte kurs norröver på Palawan mot ett ställe som heter Sabang. Där bytte vi transportmedel och satte oss i en båt för att bege oss till startpunkten för turen genom grottsystemet Underground River. Själva turen i grottan skedde via paddel, eller vi paddlade inte utan det gjorde guiden allt medan han med stor inlevelse berättade om allt från stalaktiter till fladdermusbajs. Mäktigt vad vår natur kan skapa alldeles själv och detta grottsystem är utsett till ett av världens sju nya underverk!

Efter en lunch i Sabang bar det av vidare norrut till El Nido, ytterligare 5 timmar i vår van blev det då. Vägen var stundtals riktigt gropig och det var inte en speciellt komfortabel resa men riktigt skönt att ha privatchaufför och bilen för oss själva så vi kunde ordna det så bekvämt som möjligt för oss.

El Nido är en liten by med mycket turister, nu är det ju regnsäsong och inte alls så mycket folk vilket jag verkligen uppskattade. I skärgården utanför byn ligger ca 45 öar och kalkstensformationer likt se i Halong Bay, Vietnam, och det är också bland dess öar man upplever El Nido bäst. Vårt pensionat var lite unket och slitet men väldigt mysigt så vi har inget att klaga på vad gäller det boendet heller egentligen. En något lustig detalj var dock att man stänger av strömmen mellan 06:00 och 14:00 i hela stan, i syfte att hushålla med energin, så när AC:n per automatik slog av klockan 06 på morgonen så fungerade det som en automatisk väckarklocka. Fast med god konkurrens av de eländiga tupparna på gården utanför.


Island Hopping, alltså utflykt per båt till några av alla öarna, var det som stod på vårt program under de två hela dagar vi spenderade i El Nido (totalt var vi där 3 nätter). Två olika turer som alla inkluderade diverse laguner, grottor, stränder, grillad lunch med allehanda läckerheter och även en del bad och kajakpaddlande. Trots regnsäsong så hade vi en hel del solsken och har verkligen haft tur med vädret. Trevliga guider och medpassagerare på båtarna samt de mysiga middagarna på kvällarna har gjort Palawan-äventyret riktigt lyckat. Vår åttonde månadsdag firades på en trevlig restaurang i El Nido men till mångas besvikelse där hemma så innehöll den ingen tårta den här gången.

El Nido lämnades igår och vi hade att göra nästan 6 timmar innan vi var åter i Puerto Princesa och kunde checka in på samma hotell som den dagen vi först kom fram till Palawan. Efter diverse klagomål på ett AC-aggregat som lät som ett helt tröskverk fick vi byta rum till ett med havsutsikt istället, vilket vi såklart inte hade något emot.


Efter en hel dags resande idag har vi flugit via Cebu tillbaka till Davao där vi blev upphämtade av en transport tillhörande Pearl Farm Beach Resort, vår slutdestination på rundresan. En båttur som normalt tar 45 minuter från Davao till resorten tog för oss dryga timmen eftersom det bjöds på friska vindar och en del sjö. Så det var riktigt skönt att kliva iland och mötas av en välkomstdrink på kajen. Nu har vi käkat lite mat på rummet och nu slocknar vi snart för att imorgon vakna upp till en dag innehållande ingenting! Vila, häng vid poolen och lite sol är vad som vankas innan vi åker tillbaka till Davao City på torsdag.

Det var allt för den här gången. Den tredje och avslutande bulletinen kommer när jag är åter hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar