10 november 2014

Weather Routing på landbacken

Väder längs resvägen medelst bil.
Det stundar bilresa söderut för att hälsa på min gode vän Pantzarfelt och hans familj i Västervik. I samband med detta slog det mig att det vore ju fantastiskt finurligt att kombinera ett ruttplaneringsprogram med en väderlekstjänst. Konceptet är ju mycket vanligt till sjöss där vi medelst någon form av programvara (till exempel Seaware från SMHI eller BVS från Applied Weather Technology) kan få presenterat för oss vilket väder vi har att vänta längs rutten. Jag trodde på intet vis att det skulle vara en revolutionerande tanke att göra samma sak på vägarna utan insåg naturligtvis att detta måste finnas men har faktiskt inte hört talas om det.

Jag gjorde en sökning och hittade en sån tjänst på Mitt Väder som drivs av det välkända MeteoGroup. Här fanns avsnittet Reseväder där man knappar in avgångsort, ankomstort och beräknad avgångstid. Med dessa parametrar som grund för sin beräkning presenterar sedan sidan vilket väder man enligt de senaste prognoserna får längs vägen. Lysande!!

När jag ändå är inne på avdelningen "lysande" så måste jag nämna Munktorpsteaterns uppsättning "Fångad på Nätet" som jag, i sällskap av mamma och pappa, såg under helgen. Fenomenalt genomfört och jag skrattade från det jag satte mig på stolen till dess att jag reste mig när ridån gått ner och det var dags att kvittera ut jackan från garderoben igen. Lysande!!

Allt medan ledigheten fortgår så har "mitt" fartyg SuperStar Aquarius förflyttat sig ner till vår nya hemmahamn för vintersäsongen: Kota Kinabalu som är huvudstad i den malaysiska delstaten Sabah som är belägen på Borneos nordkust. Där mönstrar jag också på om två vekor och det stundar bland annat kryssningar till Filippinerna en gång i veckan. Närmare bestämt Puerto Princesa City på ön Palawan. Första anlöpet skedde faktiskt idag och fartyget ligger över natten innan de styr hem mot KK igen.

2 kommentarer:

 1. Om jag inte har helt fel så var det två Gorthonskeppare som inspirerade SMHI med att starta med weatherrouting. Den ena på Maria den andra
  på Alida. Stämmer det???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag vet faktiskt inte den exakta historian bakom SMHI's Routing. Du har dock väckt min nyfikenhet så jag ska försöka luska lite i hur det hela började.

   Radera