07 december 2014

Byte av fartyg - Star Pisces nästa

Star Pisces till kaj i Hong Kong.
Foto: shippingdatabase.com

Malaysia PÅ RESA FRÅN KOTA KINABALU TILL MUARA (BRUNEI)
2014-12-07, kl 13:00 svensk tid


Det pågår en del rotationer i bemanningen just nu på fartygen och även jag kommer att omfattas av dessa nydaningar. Den här törnen kommer att bli min tredje och sista här på SuperStar Aquarius och istället är tanken att jag ska flytta över till Star Pisces. Jag fortsätter som Safety Manager men kommer att få lära känna ett nytt fartyg och får nya kollegor. Naturligtvis väldigt tråkigt att lämna Desiree kvar här på SSQ men jag är övertygad om att vi kommer hitta en bra lösning på den fronten också.

Star Pisces är väl mer känd i Östersjö-området som Kalypso, som hon hette när hon för Myrstens räkning seglade i Viking Lines regi. Kalypso och systern Athena är byggda i början på 90-talet och Star Cruises har haft båda systrarna i sin ägo men den sistnämnda såldes till danska ägare för ett antal år sedan. Det är ju lite lustigt att jag som inte gillar fisk kommer att segla i ett fartyg som heter Pisces (fiskens stjärntecken) och har stora fiskar målade på bogen.

Jag kommer att få en kortad semester nästa gång och befinner mig på hemmaplan endast tre veckor innan jag i början på februari flyger till Hong Kong. Hong Kong är nämligen Star Pisces utgångspunkt där hon bedriver kryssningar med avgång varje kväll, ligger och driver under natten och återvänder till Hong Kong nästa morgon. Hela dagarna ligger vi till kaj vid Ocean Terminal i Hong Kong. Det borde ge bra möjligheter att planera övningar eftersom båten är tom på passagerare under stor del av dagen.

Det var lite om vad 2015 har i beredskap nu åter till dagens avgång och SuperStar Aquarius nuvarande kryssning. Tyfonen Hagubit drar fram över Filippinerna i skrivande stund så vår kryssning till Puerto Princesa, Palawan blev inställd och istället är vi nu på väg till Muara i Brunei. Där kommer vi ligga över natten mellan måndag och tisdag innan vi återvänder till KK med ankomst onsdag. Tyfonsäsongen borde i vanliga fall vara över vid det här laget men någon glömde visst informera Hagubit om detta. Hoppas att vi kan komma till Filippinerna som planerat nästa vecka igen dock.

Senaste grafiken över tyfonens framfart

2 kommentarer:

 1. Hur ställer sig Star Cruises till att anställa svenska styrmän i nuläget? Är sistaårs elev på sjökaptensprogrammet o framtiden ser ju tämligen mörk ut. Men jag antar att SC vill bara ha erfarna styrmän eller?
  Tacksam för svar,, o tack för en intressant blogg!

  mvh Fred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fred!
   SC har tidigare anställt styrmän direkt från skolan men då som 3:e styrmän och ett kontrakt på 6 månader. Så helt kört är det inte men däremot tror jag inte att det för stunden är någon sån position på gång.
   Jag tackar och önskar dig samtidigt lycka till som styrman!

   Radera