15 juli 2015

Ett stycke Star Cruises-historia

Gösen på STAR PISCES i juni 2015

Hong Kong OCEAN TERMINAL, SOUTH SIDE, HONG KONG
2015-07-15, kl 10:55 svensk tid


Star Cruises, som ju rederiet heter som jag jobbar för, bildades i slutet på 1993 och de två första fartygen som sattes i trafik köptes från Sverige när Rederi AB Slite gick i konkurs. ATHENA och KALYPSO blev LANGKAPURI STAR AQUARIUS och STAR PISCES och Östersjön byttes mot Sydostasien. Så fartyget jag nu jobbar ombord i var det andra fartyget i rederiets historia, jag trampar alltså däck på ett stycke Star Cruises-historia.

Fleet list 1993-2010
Star Cruises ingår i en större koncern som heter GENTING HONG KONG som har en stor del andra företag under sina vingar. Många av dessa i turistbranschen såsom Resorts World i Manila, till exempel, som är ett stort nöjeskomplex nära Ninoy Aquino International Airport Terminal 3. Resorts World Genting beläget högt upp i bergen i Malaysia är ett annat exempel på hotell och kasino som ägs av GENTING.

Genom åren har en hel del fartyg kommit och gått och några av dem har en bakgrund som färjor i farvattnen kring Sverige. WASA QUEEN (Wasa Queen) och SILJA OPERA (SuperStar Taurus) till exempel. På bilden till vänster i inlägget kan man se en lista över alla de fartyg som hissat Star Cruises flagga i gösstaken från starten 1993 fram till 2010. Nya SUPERSTAR GEMINI som var mitt första fartyg i bolaget har tillkommit sedan denna poster trycktes. Dessutom tas leverans av två nybyggen från Papenburg i Tyskland under 2016 och 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar