25 oktober 2015

Att storhandla i Tyskland

Utsikten från mitt sovrumsfönster i morse. En fin höst-söndag
När man kommer som ny till ett land så finns det ju såklart saker som lägger märke till. En del saker som är bra och en del som man kanske är van vid att göra på ett annat sätt. En av de grejerna som jag kan förundras över är hur det har valt att lägga upp systemet i kassorna till mataffärerna.

Hemma är man ju van att kassabanden efter själva kassörskans position delar sig i två filer och att det finns gott om utrymme för ens varor att "lagras" och man har tid på sig att packa sakerna i påsar eftersom nästa kunds varor kommer i filen bredvid. Här i Papenburg har man valt en annan approach. När kassörskan scannat varan så glider den vidare till ett enda och väldigt kort band som snabbt fylls upp. Här börjar stressen, för ju fortare jag packar varorna desto fortare scannar kassörskan. Skulle man inte ha hunnit packa i allt innan det är dags för betalning så börjar folk bakom i kön att muttra och ondgöra sig över den långsamme svensken som uppenbarligen inte förstår hur man beter sig i ett snabbköp. Lösningen är således att vräka ner alla varor i vagnen, betala och se glad ut för att därefter packa påsarna på parkeringen utanför.

Två block som byggts externt levereras
Nybygge S711 tar form allt mer och den första "floating-parten" som jag berättade om i förra inlägget växer sig nu allt högre. Vissa delar är redan upp på däck 7-nivå och ska sedan byggas hela vägen upp mot skorstenen innan den dras ut och gör plats för nästa del. Just nu sitter jag med en del pappersarbete och det är onekligen en del saker som man kanske inte såg framför sig att man skulle pyssla med när man i början på 2000-talet läste nere i Kalmar. Till exempel var en av uppgifterna förra veckan att tycka till om vilka gardiner som ska hängas upp i kliniken och vilken färg det ska vara på dörrarna. Många detaljer som ska falla på plats i ett sånt här gigantiskt bygge och alla lika viktiga. Dagarna är fullspäckade och mycket givande.

2 kommentarer:

  1. Hej Pontus, Kul att läsa om byggnationen och ditt nya liv Tyskland. Är det fortfarande Tillberg design som står för inredningen i fartyget? Ha det gott och sköt om dig och hälsa grabbarna..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nej Tillberg var på tal i inledningen men valet föll på en annan arkitektfirma. Ha det bra du också!

      Radera