24 februari 2016

Förhalningar i hamnbassängen på varvet

Megablock nummer 2 på väg ut ur hallen
En av de viktiga hållpunkterna varje år i Papenburg är när ett nytt, nästan färdigt fartyg, ska dras ut ur bygghallen.

En "liten" del av Genting Dream
Det drar mängder av människor som intresserat följer detta skådespel. Som jag tidigare berättat sker detta två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten, eller närmare bestämt en gång i februari och en gång i augusti. Jag skulle tro att tillfället på hösten säkert drar ännu mer folk eftersom vädret är behaglighare förhoppningsvis. Hur som helst så var vi flera stycken från kontoret som ville se när Ovation of the Seas skulle möta offentlighetens ljus för först gången och trotsade den lite bitiga vinden och kylan för att bevittna detta på första parkett.

Meningen var att detta skulle gå av stapeln i söndags men eftersom blåst hade förutspåtts under helgen fick man tidigarelägga utdockningen till torsdag 18 februari. Dagen inleddes med att vårt megablock nummer 2 drogs ut ur hallen och förtöjdes tillfälligt bortåt slussområdet. Kvällen innan hade vårt megablock nummer 1 förhalats bort till kajen jämte vårt kontor och allt var nu klart för att dra ut RCCL's senaste tillskott. Nästan en timma försenade dock så kunde den lille bogserbåten Gruno IV börja dra så sakteliga efter att förtöjningarna släppts på Ovation och sakta men säkert närmade sig ekipaget hallporten. Åskådarmassorna hade ökat stadigt sedan lunch och tysk television direktsände det hela på nätet. Jag passade såklart på att ta några bilder jag också och det var mäktigt att se hur det hela hanterades. Inne i hallen såg fartyget stort ut men när hon väl kommit ut och låg där längs utrustningskajen så kändes hon enorm.

Gruno IV ledsagar Ovation ut ur hallen
Ser fram emot när det är Genting Dreams tur att göra denna manöver i augusti. Båda våra megablock är nu på plats i hallen och skall snart svetsas ihop så ytterligare ett steg har tagits närmare färdigställande. För övrigt togs de första officiella stegen till båt nummer 2 häromdagen också, men mer om det i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar