13 mars 2016

Emsüberführung

Första flaskhalsen, slussporten ut från varvet
Ja så heter det, på det tyska originalspråket, då ett fartyg gör sin resa från Papenburg som ligger en bra bit uppströms Ems ut mot det öppna havet och de fria horisonterna. En resa Ovation of the Seas inledde i fredags eftermiddag.

Alla fartyg som byggts vid Meyer Werft har fått göra denna resa som ett första steg mot leverans. Numera är fartygen så stora att man för bästa manöverförmåga drar ut dem med aktern före och dessutom är det en hel del förutsättningar som måste till för att detta ska kunna bli verklighet. Man behöver ha tidvattnet på sin sida, stänga till spärrverket utanför Emden och dessutom ha fördelaktiga vind- och väderförhållanden. Allt detta kombinerat gör att det finns bara två tillfällen per som detta är möjligt och ekonomiskt försvarbart att genomföra. Om ett halvår är det Genting Dreams tur att göra samma resa och då med ett förväntansfullt besättningsgäng och site team ombord.

Första anhalten för denna manöver är Eemshaven där man lägger till för att proviantera, lyfta ombord diverse saker som man inte kunnat göra vid varvet, eventuellt fyller på mer besättning och så vidare. Därefter beger man sig ut på provtur, fartyget är fortfarande i varvets händer och varvets provtursskeppare för befälet ombord. Utanför den tyska och holländska nordsjökusten genomför man således en mängd tester och manövrar innan man beger sig till Bremerhaven. Här ligger man och utför diverse inspektioner, fyller på mer stores och proviant samt fyller upp fartyget med resterande besättningsmedlemmar. Det är också här som varvet lämnar över fartyget till ägarna och leveransen är ett faktum.

Nåväl vi passade på att gå ut på kajen i fredags i alla fall och ta några bilder när Ovation lämnade hamnbassängen och flöt ut i Ems. Nu är det bara Genting Dream på varvet tills dess att maskinrumssektionen för Norwegian Cruise Lines nästa bygge anländer till varvet inom kort och bygget av Norwegian Joy tar fart på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar