16 maj 2016

Längs Kielkanalen med bil

En hel del trafik i Kielkanalen denna Pingstdag.
Det har sina fördelar, för en båtnörd som jag, att bo här nere på kontinenten. Hur många gånger har jag inte tänkt tanken, under passage av Kielkanalen ståendes på TRANSFIGHTERs brygga, att här skulle det vara kul att stå nån gång och titta på fartygen från kanalkanten. De små färjorna som oförtrutet stretar på och gör otaliga kortturer för att binda samman nordsidan med sydsidan vore ju kul att åka med nån gång också. Nu behöver jag inte fundera så mycket på detta längre för under denna pingsthelg gavs möjlighet till en snabbtur längs kanalen.

Fähre Landwehr
Vi bestämde oss ganska sent för hur vi skulle tillbringa helgen men till slut utkristalliserade sig en plan för en två dagar lång road trip norrut. I Neumünster mellan Hamburg och Kiel ligger ett stort designer outlet med rabatterade priser på mängder av märkeskläder och andra attiraljer. Det blev målet för den första av dessa dagar. Det tar dryga 3 timmar, lite beroende på trafiken, att ta sig från Papenburg till Neumünster men väl på plats spenderades hela lördagseftermiddagen åt att botanisera bland folk och affärer och visst resulterade det i välfyllda kassar som beräknat. Trötta och hungriga checkade vi in på ett hotell i Kiel för övernattning innan nästa del av resan skulle ta vid.

STENA SCANDINAVICA i Kiel
Högst ostadigt väder med tvära kast mellan klarblå himmel och hagel men det stoppade inte oss för en kort rundvandring i vackra Kiel. STENA SCANDINAVICA och COLOR MAGIC låg inne denna Pingstdag. Därefter körde vi upp till Holtenau för att se om vi hade turen att se några fartyg slussa in och/eller ut ur kanalen. Visst hade vi det, just när vi kom slussade TRANSMAR in och vändade sluss fylldes sedan med RIX EMERALD, ULTRAMAR, LYRIKA och BERGSTRAUM som alla därmed la sin kanalpassage bakom sig. Besättningen på KATHARINA SCHEPERS däremot slussade in från Kielbukten och hade hela sin passage framför sig istället. Härligt att se lite trafik i kanalen.

BERGSTRAUM på väg in i slussen i Holtenau
MAIN HIGHWAY i Rendsburg
Nu drog vi vidare över högbron i Holtenau för att följa lite småvägar längs kanalen (dock inte inom synhåll) för att sen färja över vid Landwehr i just en sån mysig färja som jag tidigare bara sett vid passager med Atlantens vinthund, TRANSFIGHTER. Nästa hållpunkt var Rendsburg och den "svävande färja" som hänger i vajrar under järnvägsbron där. Till min stora besvikelse var den satt ur trafik för underhåll och istället kunde jag fotografera NORDIC SUND och MAIN HIGHWAY passera under nämnd bro. Vi körde sen under tunneln i Rendsburg i stället och följde den väg som går precis bara ett stenkast från kanalen på nordsidan bort mot färjan över Oldensbüttel där vi än en gång färjade över kanalen. Vi började vi det här laget bli vana färjeresenärer.

Siktet var nu inställt på Brunsbüttel men innan dess tog vi vår sista färja över vid Ostermoor. Det var nu ganska blåsigt och regnigt och det började bli sent på eftermiddagen så jag fångade ODIN och KONGO STAR medan de var ännu slussen innan vi styrde hemåt mot Papenburg. Flera olyckor på Autobahn gjorde hemresan något längre än nödvändigt men tack vare de utmärkta uppdateringarna av trafikläget direkt in i navigatorn i Passaten så kunde vi undvika köer och via en del charmiga småvägar hitta hem ändå. Nästan 8 timmar i bilen den dagen allt som allt.

Två fartyg slussar ut i Elbe via slussen i Brunsbüttel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar