10 juli 2016

Fortbildning på andra sidan gränsen

Captain Gottberg och Staff Captain Mehtola kör crash stop test
Star Cruises anlitar ofta CSMART i Almere, Holland, för att i simulatormiljö fortbilda befälen i flottan. Jag har tidigare varit där på både ECDIS-kurs och steg 1 i Bridge Resource Management. Anläggningen ingår numera i Carnival Group och det är mest deras egna kryssningsrederier som får utnyttja dessa faciliteter även om Star Cruises även får en och annan slot-tid. Nuvarande setup i Almere börjar bli till åren kommen och det märktes också under den kurs vi genomförde förra helgen men i nästa månad tas deras toppmoderna nya anläggning i bruk. Där finns splitternya simulatorer och även ett hotell i direkt anslutning.

Bryggvingen i ena simulatorn
Nåväl nog om CSMART och vidare mot lite mer vad kursen vi genomförde handlade om. Star Cruises har inget fartyg i flottan som är utrustat med Azipod så på det området är vi ganska rudis. Så som ett första steg mot att justera tankesättet till den här typen av framdrivning så var det sex glada sjömän som begav sig mot Almere strax utanför Amsterdam förra fredagen. Under dagarna två fick vi under ledning av en skeppare från Holland America Line genomföra en rad manövrar av olika slag för att lära oss att manövrera med dessa "roderpropellrar" som det kallas på svenska. Med under helgen var de båda kaptenerna som ska tjänstgöra på GENTING DREAM samt båda Staff Captains. Som jokrar i leken fick jag och Pelle från Site Teamet vara med också. Mycket uppskattat, lärorikt och riktigt roligt att köra simulator en hel helg.

Styrbords ankare på väg upp
I bygghallen trummar varvsarbetare, kontraktorer och inspektörer på i riktning färdigställande av S.711 GENTING DREAM. Det har märkts en ökad arbetsbelastning i form av allehanda inspektioner nu innan varvets semester. Många vill ha ett rent skrivbord innan de går på ledighet. Bland annat har de 14 schacklar ankarkättning samt 1 stycke ankare på styrbords sida spelats upp i sin rätta position. Skulle tro att inget kryssningsfartyg tidigare haft ett rosa ankare men anledningen till detta är naturligtvis enkel. För att det i sitt säkrade läge ska smälta in så mycket möjligt med konstverket på fartygssidan. På bilden här till höger kan man se ankaret på vägg upp i samband med våran inspektion i förra veckan.

Även om varvet officiellt har semester så betyder detta ingalunda att det blir rast och vila, nej målarjobben fortsätter med oreducerad styrka och en hel del annan outfitting fortgår alltjämt. För egen del kör jag på som vanligt under dessa veckor också vilket även många av kollegorna gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar